Módosult az energiahatékonysági törvény

2019.01.04. Írta:

Megjelent a Magyar Közlönyben az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosítása. A legfontosabb változásokat a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) mutatta be.

Az egyik legfontosabb módosítás az adatok közzétételére, a nyilvánosság biztosítására vonatkozik. Ennek keretében a kormánynak minden évben közzé kell tennie - többek között - azon központi kormányzati épületek listáját, amelyek nem hozzák az energiahatékonysági minimumot, és amelyek 3%-át alapterületük alapján évente felújítanak; valamint azokat a végfelhasználási energiamegtakarítási adatokat, amelyeket az egyes szakpolitikai intézkedések révén értek el - és amelyek a 2020 végére vállalt 167 PJ halmozott végsőenergia-megtakarításhoz járulnak hozzá:

Egy másik jelentős módosítás a fogyasztók tájékoztatását, szemléletformálását célozza. Eszerint: (A Kormány) „kidolgozza a fogyasztók energia- és környezettudatos szemléletének formálására és fejlesztésére irányuló cselekvési tervet; gondoskodik a fenntartható fejlődéssel és az energiatudatossággal kapcsolatos ismeretek oktatásáról, illetve a médián keresztüli terjesztéséről; továbbá létrehozza a lakosság széles körét elérő energetikai tanácsadó rendszert, ennek részeként működteti a Nemzeti Energetikusi Hálózatot."

„Az energiahatékonysági tájékoztató honlapon aktuális és részletes tájékoztatást kell nyújtani a hőtermelő berendezések (kazánok) cseréjére, ideértve a hőtermelő berendezések hatékonyságának és a megfelelő méretének kiválasztására, valamint a fűtési rendszer korszerűsítésére vonatkozó információkról.”

Magyar Közlöny 2018/200. (34876-34885 oldal)

Forrás és további részletek a MEHI cikkében.

Hírek archivum