Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A vártnál többeknek tetszik a lakáslottó

2019.03.28. Írta:

A várakozásokat felülmúlóan teljesített a NOK közösség az elmúlt egy évben. Az ügyfelek teljes támogatott szerződéses összértéke meghaladta a 6 milliárd forintot.

A szervező cég mostanáig öt kiválasztást tartott, ahol 49 család jutott lakásvásárlási jogosultsághoz, és már MNB engedélyezés alatt van a második közösség, és gyűlnek a tagok a következő közösségekben is.

Éppen egy év telt el, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) megtartotta első kiválasztási eseményét – ami óta már lassan 50 család keresi álmai otthonát az új építésű lakások piacán - írja a Central Nok Zrt. közleménye.

Ezzel a törvény adta előtakarékossági lehetőséggel élők 54,4%-a kevesebb, mint másfél év alatt szerezte meg a jogosultságát arra, hogy új lakáshoz jusson a NOK modelljében. A NOK ügyfelei eddig több mint 6,6 milliárd forint értékben kötelezték el magukat új építésű ingatlan vásárlására – ez az ún. támogatott szerződéses érték-, az eddigi tapasztalataink alapján a tényleges vásárlás több mint 11 milliárd forint értékben várható. Ez azt is jelenti, hogy az elkövetkező években minimum ennyivel – de a jelenlegi tapasztalatokat nézve - sokkal többel „pörgeti” majd az új lakások piacát - olvasható a közleményben.

A Magyar Államkincstár már elkezdte utalni az állami támogatásokat, ami teljes egészében a beruházóknak kerülnek folyósításra. A lakásvásárlási közösség már jogosultságot szerzett tagjai idáig összesen mintegy 220 millió forintos állami támogatást használhatnak fel vásárlásuk pillanatában az általuk megvásárolni kívánt új lakásukra fordítható forrásaik mellé.

A mostanra megvásárolt (vagy vásárlás alatt álló lakások) között nagyságrendileg azonos arányban vannak a favorit 19,5 milliós támogatott szerződéses értékkel rendelkezők, a 4-5 millióval ill. a nagyságrendekkel nagyobb értékkel bíró ingatlanok.

Hírek archivum