Pixabay

Főleg használt lakásra fordítjuk a lakáshiteleket

2019.04.10. Írta:

Egyre nagyobb biztonságra törekednek a lakáshitel-felvevők, akik elsősorban használt lakásokra fordítják a kölcsönöket - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb - hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó - elemzéséből.

Az év első két hónapjában több mint 122 milliárd forint összegben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 12 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az új lakáshitelek döntő részét használt lakások megvásárlására kérték az igénylők, ami 71 százalékos részesedésnek felel meg. Az új lakások vásárlására ment a lakáshitelek 12 százaléka. A lakás- vagy házépítés aránya 10 százalékos volt, a lakáshitelek 3 százalékát pedig felújítási, korszerűsítési céllal igényelték.

Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzpiaci szakértője elmondta: Az új lakáshiteleknél egyértelműen a használt lakásoké a főszerep. Ez igaz az állami lakásprogramra is, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető támogatások bő kétharmadát - 70 százalékát - használt lakásokra veszik fel az igénylők. A rendszer egy-egy használt lakás esetében az igénybe vett csokos támogatás átlagosan 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és az idén is átlagosan 1,5 millió forintot tett ki.

Biztonságra vágynak a lakáshitelesek

A legfrissebb hitelpiaci adatokból a money.hu szakértője szerint egyértelműen látszik az is, hogy a lakáshitelesek az egyre nagyobb biztonságot választják. Egyrészt a rizikós, változó kamatozású lakáshitelek aránya már csak 4 százalékos az összes új lakáshitel arányában. “Másrészt egyre hosszabb időre rögzítik a törlesztéseket a hitelfelvevők. Idén februárban a legalább 1 évre fixált lakáshiteleknél 109 hónap, azaz több mint 9 év volt a rögzítés időtartama, szemben a tavaly februári 80 hónappal, vagyis kevesebb mint 7 évvel.”

A használt lakásokra felvett lakáshitelek esetében a változó kamatozásúak összege az idei év első két hónapjában éves összevetésben 89 százalékkal 3 milliárd forint alá csökkent, a legalább 1 évig fix kamatozásúaké pedig 55 százalékkal több mint 84 milliárd forintra növekedett.

Csak akkor adósodjunk el, ha muszáj

A money.hu elemzéséből kiderül, hogy a használt lakások vásárlásához felvett - legalább 1 éves kamatfixálású - lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója februárban 5,16 százalékos volt. Ehhez képest április elején a money.hu adatai szerint a legolcsóbb, minimum 5 évig fix törlesztőrészletű - 20 éves futamidejű, 10 millió forintos - lakáshiteleknél 4 százalék alatt volt a teljes hiteldíjmutató. Ez egy-egy lakáshitelesre vetítve azt jelenti, hogy a legolcsóbb lakáshitel törlesztése 60 ezer forint alatt marad az első öt évben, míg az 5,16 százalékos februári piaci átlagkamattal felvett lakáshitel havonta 10 százalékkal lenne drágább.

A jövőbeni trendekről Trencsán Erika azt mondta: “Az év közepétől lökést kaphat a lakáshitelezés a gyermekvállalást ösztönző új állami támogatások bevezetésével. Ugyanakkor fontos, hogy bármilyen hitelt kizárólag a megfelelő jövedelemmel rendelkező, a törlesztést hosszú távon biztosan vállalni tudó háztartások vegyék fel.

Forrás: relaista.hu

Hírek archivum