Pixabay

Szabad az út a tetőtérbeépítés előtt

2019.04.26. Írta:

2019 márciusától az Építési törvény határozza meg a meglévő épületek tetőterének beépítési feltételeit. Ez lényeges könnyítéseket jelent, szinte az összes fontos helyi településrendezési előírás figyelmen kívül hagyható majd.

Leginkább a belvárosi tetőterek lakáscélú hasznosítása előtt nyitott utat az építési törvény egyik új bekezdése, amely szűkítette a helyi építési szabályzatok mozgásterét, szabályozási körét. A március 15-től hatályos változás értelmében nem számít bele a helyi építési szabályzatban meghatározott szintterületi értékbe a tetőtér-beépítés, és nem számít bele az adott területre előírt maximális lakásszámba a tetőtér-beépítéssel létrejött lakás.

A törvényhez kapcsolódó majdani kormányrendelet a tetőtér-beépítésekre és az épület belső udvarának lefedésére vonatkozóan további előírásokat állapíthat meg, amelyeknél szigorúbb követelményeket a helyi építési szabályzat sehol sem írhat elő. Emellett a tetőtér-beépítésekkel létrejövő új lakásokhoz előírt parkolóhelyek pénzbeli megváltását immár nem tilthatják meg a helyi önkormányzatok parkolási rendeletei – részletezte a változásokat a Világgazdaságnak Jámbor Attila ügyvéd, az Építésijog.hu portál szerkesztője.

A tetőtér-beépítéseknél most lényegében a legtöbb fontos helyi településrendezési elő­írás figyelmen kívül hagyható – mondta a szakértő.

A tetőtér-beépítés a nagyobb városokban, a budai és a pesti belső kerületekben is – a foghíjtelkek eltűnése miatt – gyakorlatilag az egyedüli lehetőség a bővítésre.

Forrás: Építési jog, vg.hu

Hírek archivum