Nyomtatás
Pixabay

Budapesten tovább nő a kereslet a lakáspiacon

2019.05.09. Írta:

A magyar ingatlanpiac kétségkívül aranykorát éli. Mind a lakás, mind az üzleti piacon termékeny évek állnak a szektor mögött; és a jövőre vonatkozó kilátások is optimisták – írja a GKI elemzése.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2019 áprilisában 12, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám értéke 9. A fővárosi index 3 ponttal emelkedett, míg az országos bő 1 ponttal csökkent az előző (januári) felméréshez képest. A fővárosi index historikus csúcsára nőtt, s az országos index sem sokkal marad el eddigi csúcsától.

Az ország egészét figyelembe véve a várakozások az egy negyedévvel ezelőtti megkérdezéshez képest lényegében nem változtak az iroda, a raktár és a telekpiacon, míg a lakások és üzlethelyiségek piacán enyhe negatív korrekció következett be. A fővárosi agglomerációt illetően a derűlátás tovább erősödött, az üzlethelyiség-piac kivételével az összes szegmens esetében javultak a kilátások.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (ami az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) csaknem 2 ponttal nőtt (az egy negyedévvel korábbihoz képest), az országos index viszont 2 ponttal csökkent. Ezzel a budapesti index újabb történelmi csúcsra jutott. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően érezhetően javultak, Kelet-Magyarországon lényegében nem változtak, míg Nyugat-Magyarországon nagyon enyhén romlottak. A fővárosi piacon csaknem minden piaci szegmenset illetően javultak a kilátások.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves alapon kissé visszaestek, de derűlátóak maradtak. Idén januárhoz képest a biztos szándékú háztartások száma (tehát, azok, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 4, a valószínű szándékúaké 5%-kal csökkent. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági kilátások negyedéves alapon alig változtak, de éves alapon itt is erős a javulás.

A lakásárak várhatóan a közeljövőben is tempósan emelkednek. A következő 12 hónapban országos átlagban 5-6%-os áremelkedés valószínű. Idén januárban Budapesten és környékén a válaszadók 60%-a számított emelkedő árakra, most 88%-uk. Az összesített prognózis valamelyest növekedett (5%-ról 6,5%- ra). A két legdivatosabb lokáció esetében, azaz a pesti belvárosban és a budai zöldövezetben két számjegyet közelítő további áremelkedés is megvalósulhat. Az új építésű lakások árai országosan 4-9%-os emelkedhetnek.

Forrás: GKI