Szentiváni János / igylakunk.hu

Megjelentek a falusi csok részletei

kedd, 14 május 2019 09:31 Írta:

Megjelent a falusi csok részleteit tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A támogatás az ország 2486 kistelepülésén vehető fel használt lakás vásárlására és bővítésére, korszerűsítésére.

A falusi csok a Magyar falu program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik faluban akarnak családot alapítani, otthont teremteni. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. (Az érintett települések listája ITT olvasható.) A falusi csok országosan elérhető lesz minden tanyán, ahol van lakóingatlan.

A most megjelent részletszabályozás az általános csok-rendeletet egészíti ki, egyelőre három évre szól - 2019.07.01 - 2022.06.31. -, de folyamatosan ellenőrzik a falusi csok hatásait, és legkésőbb három év múlva döntenek arról, folytatódjon-e a rendszer, bővüljön-e a települési kör - közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Ha valaki a falusi csokot akarja igénybe venni használt lakás vásárlására, egyidejűleg korszerűsítésére, illetve bővítésére, akkor ugyanazt a támogatási összeget kaphatja, mint az általános csoknál új ház építésére. Vagyis egy gyermek esetében 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermek esetében pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás. Az esetleges árfelhajtó hatás csökkentése érdekében ugyanakkor ingatlanvásárlásra ezeknek az összegeknek legfeljebb a fele fordítható, a fennmaradó rész pedig bővítésre vagy felújításra. A falusi csok - az említett támogatási összegek fele - meglévő lakás korszerűsítésére, bővítésére is igényelhető. 

Használt lakás megvásárlására akkor kérhető a támogatás, ha az igénylő ugyanazon a kérelmen belül a lakás bővítésére vagy/és korszerűsítésére is igényli a csokot.

Gyopáros Alpár részletesen ismertette, mi tekinthető korszerűsítésnek, így például közműszolgáltatás bevezetése, fürdőszoba, mosdó létesítése, központi fűtés kialakítása - beleértve megújuló energiaforrások használatát is -, épületszigetelés, nyílászárócsere, tetőfelújítás, kéményépítés, illetve -korszerűsítés, belső terek felújítása, valamint melléképület felújítása és kerítés építése, korszerűsítése. Egyszerre munkálatra is igényelhető a támogatás.

Ezen felül kettő, három vagy több gyermek vállalása esetén állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a családok: kombinált vásárlás és korszerűsítés, illetve bővítés esetében két gyermeknél 10 millió forintot, legalább három gyermeknél 15 millió forintot igényelhetnek, meglévő ingatlan korszerűsítésére pedig az összeg ezek fele, azaz 5 millió, illetve 7,5 millió forint lehet. A kamattámogatás nem jár, ha az igénylő korábban már igényelt csokos hitelt.

A visszaélések kiszűrése érdekében erkölcsi bizonyítvánnyal szükséges bizonyítani a büntetlen előéletet, közeli hozzátartozótól, saját cégtől nem lehet ingatlant venni falusi csokkal, és bővítik a jegyzők hatáskörét, hogy ellenőrizhessék a szerződésszerű teljesítést.

Ha a támogatott a korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatokat nem teljesíti, a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt - ideértve annak a lakás vásárlására számított összegét is − a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni.

A kormánybiztos közölte: úgy számolnak, hogy a falusi csok éves költségvetési hatása több tízmilliárd, de akár százmilliárd forintos nagyságrendű is lehet.

A falusi csok szabályainak részleteit megtalálja honlapunk Lakástámogatások oldalán.

Forrás: MTI, Magyar Közlöny