Jelentősen visszaesett a budapesti lakáspiaci kínálat

2019.05.20. Írta:

A budapesti lakáspiaci kínálat a két évvel ezelőtti szintre esett vissza, és mindössze másodszor fordult elő az azóta eltelt negyedévekben, hogy 7 ezernél kevesebb a szabad lakások száma a piacon - állapítja meg a legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport.

Az adatbázis – amely alapján a jelentés készült - jelenleg közel 23 500 lakást tartalmaz, ezek olyan, legalább négylakásos fejlesztésekben találhatók, amelyek 2018 negyedik vagy 2019 első negyedévében legalább egy szabad lakást tartalmaztak.

A kínálat a két évvel ezelőtti szintre esett vissza, és mindössze másodszor fordult elő az azóta eltelt negyedévekben, hogy 7 ezernél kevesebb a szabad lakások száma a piacon. Az idei télen mindössze 5 olyan projekt indult el, amely legalább 90 lakásos, és ezek közül kettőben, az Izzó Gardenben, illetve a BudaPart III. ütemében még csak az előértékesítés kezdődött el. Aktívak voltak viszont azok a kis társasházakat építő beruházók, akik csak 2018 november 1. után szerezték meg az építési engedélyeket, de magas készültségi fok elérésével még találhatnak vevőt a 2019 év végéig tartó kedvezményes lakásáfa időszakában.

BLR ujlakas 2019q1 6

Az alacsony kínálathoz alacsony értékesítési számok társultak. Az eladott lakások száma alig haladta meg az 1600 darabot, ami az elmúlt két és fél évben a legalacsonyabb mért érték. Ennek egyrészt az az oka, hogy kevés nagy projekt értékesítését indították el a fejlesztők. Másrészről a kínálat összetétele is szerepet játszik az alacsonyabb értékesítési számokban: a befektetési célokra leginkább alkalmas kisebb lakásokat, illetve a legjobb tulajdonsággal rendelkező otthonokat már korábban elkapkodták a vevők. A jelenleg piacon lévő szabad lakások értékesítési ideje pedig hosszabb. A legtöbb lakást ezúttal Angyalföldön adták el (27%). A XI. és a belső-pesti kerületek visszaesése pedig jelentős az előző fordulóhoz képest.

BLR ujlakas 2019q1 4

Február 10-én jelentették be az új demográfiai csomagot, amelyről azóta többször újabb részletek láttak napvilágot. A bejelentés az adatgyűjtési időszak közepére esett, így az árak változása ebben a fordulóban még elsősorban az újlakás áfa körüli döntéshozatallal, valamint az értékesítések előrehaladásával hozható összefüggésbe. A rendelkezésre álló áradatok alapján a lakások több mint felét (56%-át) átárazták a télen, a korrekciók 89 százalékában áremelés történt, melynek következtében az átlagos emelés 3,33 millió forint (6%) volt.

BLR ujlakas 2019q1 3

Az elmúlt pár hónapban több olyan társasház építése kezdődött el, amelynek az értékesítése még nem indult el. Az újlakás áfa jelenleg érvényben lévő szabályzása miatt az idő a fejlesztőknek dolgozik: a 2018 novembere előtt építési engedélyt szerzett projektek lakásaira 2023-ig 5 százalékos áfakulcs vonatkozik, és a készültségi fokkal arányosan magasabb vételárat is kérhetnek az ingatlanokért. Az Eltinga új szolgáltatása, az Építési Engedély Figyelő adatai alapján a három leginkább frekventált pesti kerületben (VIII., IX., XIII.) majdnem 1000 lakás épül jelenleg olyan projektekben, ahol az értékesítés még nem kezdődött el. A legtöbb engedélyezett, de még nem épülő lakás Angyalföldön található, viszont a folyamatban lévő engedélyezési eljárások alapján a IX. kerületben a legaktívabbak a fejlesztők.

BLR ujlakas 2019q1 7

BLR ujlakas 2019q1

2019-ben mintegy 14 ezer lakás átadását ígérik a fejlesztők azokban a projektekben, ahol jelenleg még található szabad lakás, 2020-ban pedig 5 300 lakás átadása esedékes. Az újlakás áfa kérdésének eldöntését követően várhatóan egyre több projekt átadása csúszik 2020-ra. Jelenleg is mintegy 7 250 lakás van 1-2 negyedéves csúszásban az elsőként kommunikált céldátumhoz képest, de 4 400 lakás már egy évet vagy még többet fog csúszni.

BLR ujlakas 2019q1 5

xxx

A Budapesti Lakáspiaci Riport alapját képező kutatást azelemzők számos, kiemelkedően részletes adatbázisra építik. A lokáció minél jobb megismerése érdekében felhasználásra kerülnek a Népszámlálás lakótömb szintű, és a használt lakáspiacot jellemző FHB Index adatok is. Az újszerű és az új lakások esetén a Budapesti Lakáspiaci Riport egy, a hirdetésekre épülő, a piacon egyedülálló, folyamatosan karbantartott és frissített adatbázis információit használja fel

Hírek archivum