Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Töretlen az építési kedv

2019.06.12. Írta:

Fokozódott az lakásépítési kedv, annak ellenére, hogy a kedvezményes 5 százalékos áfa már nem vonatkozik az újonnan kiadott engedélyekre - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Ráadásul a kínálat is nőtt, és Július elsejétől azonban fellendülés várható a használt ingatlanok piacán is a falusi csoknak köszönhetően.

Budapesten 3266 új lakás várt gazdára, a megyei jogú városokban 1700, a kisebb vidéki városokban több mint 1000, a községekben pedig közel 700 újként hirdetett lakóingatlan szerepelt a kínálatban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a rekordszintű kínálat nem meglepő, mert mostanra kerültek piacra az elmúlt 1-2 évben megkezdett társasház-fejlesztések és az eladásra épített családi házak. “A friss adatok szerint várhatóan lesz utánpótlás, az építési kedv ugyanis töretlenül nő” - tette hozzá.

2019 06 11 lakáskínálat

Rengeteg új lakóépületre adtak ki engedélyt

A hivatalos adatok szerint ugyanis a hatóságok 5037 lakóépületre adtak ki építési engedélyt az év első négy hónapjában, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A családi házakra kiadott engedélyek száma 22 százalékkal 3743-ra emelkedett, a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma pedig 17 százalékkal közel 1300 darabra emelkedett. 2019 első negyedévében 114 új lakóprojekt és ezzel együtt 3396 lakás kapott építési engedélyt - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Mint írják, a 2017-es év volt a nyertes az egész évre vonatkozó lakásépítési engedélyek számát tekintve, ugyanis csak abban az évben 12 870 engedélyt adtak ki a hatóságok. Az idei év kicsit lassabban indult: az első negyedévben regisztrált 114 új lakóprojektben épülő 3396 lakás azonban nem marad el sokkal a korábbi két év számaitól.

 “Bár a kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa az újonnan kiadott építési engedélyek alapján megépülő ingatlanokra nem vonatkozik, de az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó hitelek, az állami lakástámogatási rendszer bővítése támaszt ad a lakásépítési kedvnek” - értékelte a jelenséget Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint szintén segíti a növekedést, hogy a lakásdrágulás miatt vannak, akik a meglévő lakásuk eladásából, valamint saját forrásból és hitelből építenek új lakóingatlant, amelynek az ára a jövőben emelkedhet. Az ingatlan.com szakértője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nem mindegyik lakásépítési engedélyből lesz valódi lakás. Ráadásul hiába engedélyeznek több lakóépület építést, ha ezeken belül nagyobb arányt képviselnek a kisebb társasházak, mert így lehet, hogy végül kevesebb lakás épül majd a jövőben mint 2019-ben.

Több a lakópark mint valaha

Az épülő lakóparkok száma is rekordot döntött: a lakopark.ingatlan.com oldalon 134 újépítésű társasházban kínálnak eladásra lakásokat, ami 21 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. Az építés alatt lévő nagyobb lakóparkok főleg Budapesten, a megyei jogú városokban és a Balaton közelében koncentrálódnak, míg a családi házak és ikerházak főként a kisebb településeken vannak nagyobb arányban. A társasházi lakások a megyei jogú városokban és a fővárosban az újépítésű lakóingatlan kínálat 65-86 százalékát teszik ki, a családi házak, ikerházak és sorházak pedig a városok és községek esetében 54-80 százalékos súlyt képviselnek.

A csok hatásai

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatása legerőteljesebben az újonnan épülő lakások méretében mutatkozik meg: az MNB által közzétett Lakáspiaci jelentésből kiderül, hogy az állami kedvezmények életbe lépése óta jelentősen megnövekedett az 50 és 55 négyzetméter közötti, valamint a 65 négyzetméter feletti lakások aránya az új projektekben. - mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A CSOK előtt legnagyobb számban épülő 45 négyzetméteres új lakások mérete felfelé tolódik és a fejlesztők a minimum 50 négyzetméter alapterületű lakásokat építik a legnagyobb számban.

A bejelentett és július 1-től érvénybelépő szabályozás várhatóan a használt piac felé mozdítja a keresletet. Ekkortól ugyanis az eddig csak új lakásokra igényelhető kedvezményes hitel már használt lakások vásárlásához is felvehető lesz. A falusi CSOK-ban megnevezett közel 2800 településen az állam szintén segíti a használt ingatlan vásárlását.

Az Otthon Centrum a kedvezmények bővítése nyomán enyhén növekedő tranzakciószámokra számít országos szinten: főként a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések ingatlanpiaca lendülhet fel, ahol a nyugodt kertvárosi környezet és a közeli nagyváros által biztosított munkalehetőség együtt kínál vonzó alternatívát. A városokban és azok környékén jelenleg is tapasztalható pozitív vándorlási mérleg a módosítások életbe lépését követően sem fog változni, a rurális térségekben azonban ennek ellenére tovább nő a jövőben is az elvándorló lakosság aránya.

Forrás: Ingatlan.com, Otthon Centrum

Hírek archivum