Pixabay

Nemsokára már csokos lakásba is bejelenthető a vállalkozás székhelye

2019.07.02. Írta:

Július 11-től már a csok támogatással vásárolt ingatlan is lehet vállalkozás székhelye - írja a Bankmonitor.

Eddig erre a csok felvételét követő 10 év belül nem volt lehetőség, vagyis ha a család így vásárolt meg egy ingatlant, akkor abba egy évtizedig nem lehetett vállalkozást bejelenteni.

Nem csak a vissza nem térítendő csok támogatás esetében volt igaz eddig a korlátozás, hanem a falusi csok és a fix 3%-os kamatú kedvezményes csok hitelnél sem engedélyezték a céges bejelentést.

Ki élhet a lehetőséggel?

A csok úgynevezett de minimis, vagyis csekély összegű uniós támogatásnak számít, ezért van néhány ehhez kapcsolódó feltétel a vállalkozásokkal kapcsolatban.

De minimis támogatás:
Az EU tilt minden olyan támogatást, ami egyes vállalkozások vagy termékek gyártásának támogatásával torzíthatja az egységes uniós piacot. Ezért minden új támogatást, valamint a meglévő támogatások módosítását be kell jelenteni az Európai Bizottság részére, hogy az ellenőrizhesse, megfelelnek-e az előbbi irányelvnek. A de minimis támogatások azonban olyan kisösszegűek, hogy uniós szinten nincs piactorzító hatásuk, így a Bizottság nem foglalkozik ezekkel.

A csok-kal érintett ingatlan akkor lehet vállalkozás székhelye:
1. Az adott ingatlan megszerzéséhez nem vett igénybe korábban úgynevezett de minimis, vagyis csekély összegű Európai Uniós támogatást.
2. A csok könnyítés azokra a vállalkozásokra vonatkozik csak, amelyek megfelelnek a de minimis támogatás feltételeinek. Nem tartoznak közéjük a mezőgazdasági termékek termelésével, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások, de olyan tevékenység sem támogatható ezzel, ami egy vállalkozás exportlehetőségeit segítené.
3. Mivel a csok de minimis támogatásnak minősül, ezért az adott vállalkozás esetében a csok és a de minimis támogatás együttes összege nem haladhatja meg bármely három pénzügyi évben összesen a 200 ezer eurót. (Áruszállítást és közúti fuvarozást végző vállalkozások esetében 100 ezer euró a felső limit.)

Forrás: Bankmonitor

Hírek archivum