Nyomtatás
Needpx

Itthon is példa lehetne a japán családtámogatási program

2019.07.05. Írta:

Hat éve indult Japánban az a program, amely egyedülálló édesanyáknak segít otthon találni. A programot az állam támogatja. Balla Ákos szerint ez a megoldás Magyarországon is működhetne.

Japánban az egyedülálló édesanyáknak nem szívesen adnak ki albérletet, mert a tulajdonosok attól tartanak, egy keresetből nem tudják majd kifizetni. Egy civil szervezet ezért állami támogatással üresen álló ingatlanokat vásárol és újít fel, majd a piaci árnál olcsóbban adja ki olyan édesanyáknak, akik egyedül nevelik gyermeküket. Az elmúlt hat évben 200 ezer család talált így otthonra.

Balla Ákos ingatlanszakértő szerint az egyedülálló szülők komoly hátránnyal küzdenek a magyarországi ingatlanpiacon is, ezért a japán példa bevezetésére volna igény. Üres ingatlanból is van többezer az országban. Ahhoz azonban, hogy működjön egy ilyen megoldás, rendszerszintű változtatásra van szükség
„A CSOK komoly segítséget jelent a családoknak és akár az egyedülálló szülőknek is. Ugyanakkor azon szülők számára nem megoldás, akik nem hitelképesek és nincs reális esélyük a saját ingatlanra. Számukra a valós segítséget a rendszerszintű bérlakás program jelentené, amihez jó alapot biztosíthat az önkormányzati tulajdonban lévő és üresen álló több ezer ingatlan.” – mondta el a szakértő.

A japán példa – a piaci árszint alatt bérbeadandó ingatlanokkal – Magyarországon is működhetne. Ahogy a ma már nyugdíjas generáció még kaphatott ún. tanácsi bérlakást, miért ne kaphatnának ma ilyet az egyszülős családok? Ehhez persze arra van szükség, hogy az önkormányzati ingatlanok ilyen felhasználásáról döntés szülessen, a felújításhoz, lakhatóvá tételhez pedig állami forrásbevonás szükséges.

„Az üresen álló önkormányzati lakások hasznosításával mindenki jól járna. Az önkormányzatoknál bevételként jelenne meg a bérleti díj, az ingatlanok állaga nem romlana tovább, az egyedülálló szülők és gyermekeik pedig végre otthonra találnának.” – véli Balla Ákos.

Forrás: Balla Ingatlan