Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Újra megélénkült a lakáspiac, de megfontoltabbak a vevők

szerda, 10 július 2019 10:20 Írta:

A júniusi visszaesés után a vidéki nagyvárosokban július első hetében 5 százalékkal nőtt a kereslet a lakások és házak iránt, míg Budapesten stagnálás volt megfigyelhető. A kivárás azonban nem kizárólag a CSOK-változásokkal kapcsolatos várakozásokra vezethető vissza.

Fordulat látható a lakáspiacon, legalábbis a vidéki nagyvárosokban komolyabb élénkülés ment végbe, mint Budapesten - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amely többek között azt vizsgálta, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt a lakások iránti kereslet Budapesten és több mint húsz vidéki nagyvárosokban.

Rákapcsoltak a vidéki nagyvárosok

Miközben Budapesten stagnált a kereslet, az ingatlan.com által vizsgált vidéki városokban átlagosan 5 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A vidéki lakáspiac már évek óta egyre élénkebb, most pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése adott újabb lökést a keresletnek. A legtöbb nagyvárosban a júniusi visszaesést és kivárást felváltotta az érdeklődések számának növekedése”.

csokjúlius

Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a lakások iránti érdeklődés a szóban forgó időszakban Tatabányán 36 százalékkal nőtt, Dunaújvárosban 30 százalékkal, Békéscsabán pedig 21 százalékkal. A vizsgált vidéki városok többségében emelkedett a kereslet, csak néhány városban, például Nyíregyházán, Szolnokon és Szekszárdon volt csökkenés.

Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy a különböző városokban a csok keretében július 1-től a kétgyermekes családok 10 millió forintos államilag támogatott lakáshitel és a gyermekekre járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás összege hány négyzetméterre elég. A 11,43 millióból Salgótarjánban több mint 90 négyzetméter kijön az ingatlan.com kínálati adatai szerint, Hódmezővásárhelyen ez az összeg közel 50 négyzetméterre, Békéscsabán pedig 48 négyzetméterre elég. Még az országon belül legdrágábbnak számító Budapesten is 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatnak az érintettek.

Kedvezményes lakáshitel, azoknak, akiknek kell

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője kiemelte, hogy a használt lakásra is felvehető 10 és 15 millió forintos államilag támogatott lakáshitel kedvező konstrukció, a kamata ugyanis maximum fixen évi 3 százalék lehet. “A kedvezményes hitel azért is népszerű lehet, mert már eddig is minden második lakást hitelre vásároltak a vevők. Sok feltételnek kell megfelelni és a bankok eljárásrendje is eltérő lehet, ezért az igénylőknek érdemes szakértőhöz fordulniuk, akik tisztában vannak minden részlettel” - tette hozzá.

A money.hu szakértője hangsúlyozta azt is, hogy bár kétségtelenül kedvező az államilag támogatott lakáshitel, de csak azok vegyék fel, akik hosszú távon is vállalni tudják a törlesztést, amelynek összege egyébként nem változik. Fontos továbbá, hogy a kétgyermekesek számára 10 millió, a háromgyermekeseknek pedig 15 millió forint a hitelösszeg maximuma, akinek ennél nincs szüksége ennyire a költözéshez, az kisebb összeget is igényelhet.

Nem biztos, hogy kizárólag a CSOK-kivárás miatt állt le az ingatlanpiac

Drasztikus visszaesést hozott az elmúlt két hónap a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiacán is. Ez azonban nem kizárólag a CSOK-változásokkal kapcsolatos várakozásokra vezethető vissza.

Még a keresett kategóriában, vagyis a legjobb adottságú panellakásokra - “melyeket korábban úgy vittek, mint a cukrot” - is nagyon minimális volt az érdeklődés az elmúlt hónapokban - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Inkább csak azokat az ingatlanokat lehetett könnyen eladni, melyeket tulajdonosaik a piaci ár alatt kínáltak, vagy becsúsztak az “olcsó” kategóriába.

Sebestyén Tamás szerint az elmúlt hónapokban tapasztalható visszaesést nem lehet teljes egészében a CSOK-változások miatti kivárással magyarázni. Már csak azért sem, mert nem lehet pontosan meghatározni azt a vásárlói réteget, mely most eltűnt a piacról. Úgy érzi ugyanis, hogy szinte minden vásárlói szegmens méretét tekintve csökkenés következett be, és nem lehet azt mondani, hogy csak azok estek ki, akik a CSOK révén kedvező hitelekre számíthatnak.

A visszaesés okai között így olyan tényezőket is megemlített, mint a nyári szezon, melynek elejére egyébként is a gyengülés jellemző általában, hiszen vége az iskolának és kezdődnek a szabadságolások, indul a nyaralások időszaka. De a legfőbb oknak azt tartja, hogy szerinte a vevők a kialakult ingatlanárakkal szembesülve egyre inkább elbizonytalanodnak, megtorpannak, majd elállnak a vásárlástól.

Az utóbbi időben több olyan érdeklődővel találkozott, akik jó adottságú, keresett paraméterekkel rendelkező ingatlan kapcsán jelentették ki, hogy tetszik nekik, megfelelő lenne számukra, azonban azért az árért, amennyiért kínálják az ingatlant, nem fogják megvenni.

De eközben mérséklődött a befektetők lendülete is, valószínűleg azért, mert most már kiadásra sem igazán lehet úgy lakást vásárolni a jelenlegi árakon, hogy az jó befektetésnek számítson, hiszen az 5 százalékos hozamot is már alig érik el. Ugyanakkor az is igaz, hogy kiadó lakásokra még mindig elképesztő kereslet mutatkozik, magas szinten stabilizálódó bérleti díjak mellett.

A piac gyengélkedése megmutatkozik egyébként a növekvő értékesítési időkben és alku-kedvben is. Akadnak olyan ingatlanok a kínálatban, melyek tavaly még egy-két hét alatt keltek el, ma viszont akár már hónapokat is állhatnak a piacon, de azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy duplájára nőtt a korábban jellemző értékesítési idő - mondta. A legrosszabb, hogy nem csak vevő, de még érdeklődő sem nagyon jelentkezik rájuk.
Az árakra ugyanakkor a csökkenő forgalom egyelőre nem hatott, a szakértő szerint később, talán az őszi hónapokban lehet érezhető az áraknál is valamiféle elmozdulás, de ez egy lassú folyamat - tette hozzá.

Azt egyelőre szintén nem tapasztalni, hogy megindultak volna a nagyobb lakások irányába a vevők, de elképzelhető, hogy ebben a tekintetben a realizálódó új CSOK-hitelek változást hozhatnak. Ennek azonban egyelőre nem látni jeleit, bár az elkövetkező 2-3 hónap egyébként is tele van bizonytalanságokkal. Hiszen nem lehet tudni, hogy milyen folyamatokat indít el a babaváró hitel és a CSOK-hitelek változása, vagy hogy a szokásos módon érkeznek-e a piacra felsőoktatásba kerülő gyermeküknek ingatlant kereső ügyfelek - tette hozzá a szakértő.

Forrás: ingaltan.com, Balla Ingatlan