Nyomtatás

Óvatosabb a lakosság a lakáspiacon

2019.07.31. Írta:

Óvatos optimizmus a lakásvásárlást, illetve lakásépítést tervezők körében – ezt mutatja a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb ingatlanpiaci felmérése. Kevesebben biztosak abban, hogy a közeljövőben vásárolnak vagy építenek, és a többség további áremelkedésre számít.

A magyar ingatlanpiacon a bérlők, a bérbeadók és a befektetők aktivitása is folyamatosan erősödik. A fejlesztési kedv csaknem minden szegmensben látszik. Mindezt támogatja a gazdasági fejlődés üteme, a beáramló európai uniós források, az alacsony kamatkörnyezet és a befektetői érdeklődés. A GKI szerint az adatok azt mutatják, hogy minden adott a szektor további lendületes fejlődéséhez, ezáltal a közeljövőre vonatkozó kilátások továbbra is optimisták.
A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexe (ami az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) egyaránt 5-5 ponttal csökkent (az egy negyedévvel korábbihoz képest).

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves alapon némileg visszaestek. Idén áprilishoz képest a biztos szándékú háztartások száma (tehát, azok, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 23, a valószínű szándékúaké 9%-kal csökkent. Éves alapon a lakástranzakcióra biztosan készülő háztartások száma némileg csökkent, míg a valószínűleg cselekvők száma növekedett.

GKI ingatlan 2019 07 31 Dia2

A lakossági várakozások – az április és júliusi visszaesés ellenére – továbbra is optimisták. Negyedéves alapon a lakásfelújításra és korszerűsítésre vonatkozó lakossági kilátások is kissé visszaestek, de éves alapon enyhe javulás érezhető.

A válaszadók szerint a lakásárak várhatóan a következő 12 hónapban is ütemesen emelkednek: országos átlagban 4-5%os áremelkedés valószínű. Budapesten és környékén az összesített prognózis (+6-7%) lényegében nem változott negyedéves alapon. A pesti belvárosban akár 10%-os áremelkedés is megvalósulhat. Az új építésű lakások árai országosan 4-7%-kal emelkedhetnek.

GKI ingatlan 2019 07 31 Dia1

A GKI a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait mérte fel.

Forrás: GKI