Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Változik a társasházi szabályozás

péntek, 02 augusztus 2019 14:55 Írta:

Az új társasházi tisztviselőknek 2020. május 1-jéig be kell jelentkezniük a társasházi tisztségviselők nyilvántartásába - idézi az Ingatlanbazár.hu közleményét a vg.hu.

Azzal, hogy a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény módosult, és létrejött a társasházi tisztségviselők nyilvántartása, amely tartalmazza a közösség ügyintézését ellátó tisztségviselők adatait, amelyek 2020. január 1-jétől az egész ország területén nyilvánosak lesznek. Természetes személy esetén a név, a lakcím, a regisztrációs szám, az e-mail-cím, a telefonszám szükséges, jogi személynél a név, a székhely, a nyilvántartási szám kerül be a nyilvános adatbázisba.

A jogszabály szerint a társasházi tisztségviselők nyilvántartásának célja, hogy a közösség ügyintézését ellátó tisztségviselők azon adatainak nyilvános közzétételével, amelyeket a Társasházi törvény meghatároz, megvalósuljon a társasházak működésének transzparenciája, a jegyző társasházak felett gyakorolt törvényességi felügyeletének hatékonysága biztosított legyen, továbbá a társasházak és a közösség jogait és kötelezettségeit érintő hatósági eljárások során a megfelelő kapcsolattartást elősegítse – idézik Dr. Horváth Zoltán Leventét, a Horváth & Medgyesi ügyvédi társulás jogi szakértőjét.

A törvénymódosítás kimondja, hogy a tisztviselő tevékenysége csak akkor kezdhető meg, ha a tisztséget – dátummal ellátva – hivatalosan is feljegyezte az ingatlanügyi hatóság a társasház törzslapjára.

Januártól a földhivatal a honlapján közzéteszi a társasházi tisztségviselők adatait, a társasházak pénzügyi beszámolóit, valamint a társasház közösségének adatait.

Forrás és további részletek: vg.hu