Pixabay

Újra egyre több huszonéves marad mamahotelben

2019.08.22. Írta:

Több mint 800 ezer magyar huszonéves lakik a szüleivel az Eurostat 2018-as adatai alapján. Arányuk egyre nő, ami minden bizonnyal jórészt az egekbe szökő lakásárakkal, illetve bérleti díjakkal magyarázható.

Az adatok azt mutatják, hogy a 20 és 29 év közötti magyar férfiak 78,9 százaléka, a nőknek pedig 65 százaléka lakik a szüleivel. Vagyis közel 870 ezer olyan fiatal él Magyarországon ebben a korosztályban, akik még nem költöztek el otthonról.

A férfiak nagyobb arányban maradnak a mamahotelban: 78,9 százalékuk élvezi még a szülői fészket. A nők korábban kirepülnek: "csak" 65 százalékuk él még a szülőkkel.

A 20 és 29 éves fiatalok az Eurostat által vizsgált 28 EU-s ország teljes népességének közel 12 százalékát teszik ki, de Magyarországon is hasonló, csupán egy fél százalékponttal magasabb ez az arány. Magyarországon ez 1,2 milló fő jelent.

Az otthon lakó fiatalok aránya jól mutaja a lakáspiaci helyzet változásait. Míg 2013-2014-től, a válság utáni felívelés elindulásával egyre kisebb arányban maradtak a szülőkkel a 20-as éveikben járó nők és férfiak. A tavalyi évre azonban, többek között a bérleti díjak és a lakásárak jelentős emelkedéséből fakadóan, egyre kevesebben engedhették meg maguknak, hogy elköltözzenek a családjuktól. 2017 és 2018 között így mindkét nemnél nőtt az otthonmaradó huszonévesek aránya, a nőknél 5,7 a férfiaknál pedig 3,5 százalékponttal.

Amennyiben a lakásárak tovább emelkednek, várhatóan még magasabb lesz ez az arány, és lassan közelíteni fogjuk a déli országokra jellemző értékeket. A családtámogató intézkedések valamelyest az ellenkező irányba terelhetik ezt a folyamatot, a végső mozgás azonban attól függ, hogy valójában mennyi huszonéves fog élni a gyermekvállalás esetén járó olcsó hitelekkel - írja elemzésében a Portfolio.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum