Nyomtatás
Unsplash

Segíti a lakáshitelek fixálását az MNB

2019.09.05. Írta:

Körülbelül 130 ezer változó kamatozású lakáshitel-szerződés van az országban - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán. Az MNB az adósoknak kiküldött ajánlással segíti a lakáshitelek fix kamatozásúvá alakítását.

Az MNB képviselői kedden tartott sajtótájékoztatójukon közölték, bár az elmúlt év végére az új lakáshitelkihelyezések több mint 60 százaléka már minősített termék volt, és az új lakáshitelek 97 százalékának kamatát egy évnél hosszabb időre fixálták, a teljes jelzáloghitel-állomány mintegy háromötöde továbbra is változó kamatozású. Ezért az MNB ajánlással segíti a kamatok fixesítését, ennek során a pénzintézetek januárig ajánlattal keresik meg az ügyfeleket. Szeniczey Gergő elmondta, hogy már 26 ezer értesítést küldtek ki, és ennek nyomán az első ügyfelek elkezdték a jelzáloghitelük fixesítését. Ma egy fix kamatozású lakáshitel nem drágább, mint egy változó kamatozású.

A Pénzcentrum összeállítást készített a lakáshitelek helyzetéről. Mint írják a 2019. júliusi 76,5 milliárd forint majdnem pont annyi, mint az éves átlag: havonta ugyanis átlagosan 75,5 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok havi bontásban. Amellett tehát, hogy a babaváró valósággal berobbant, és messze felülmúlt minden egyéb hitelt, a két leggyakrabban keresett hitelből sem a személyi hitel, sem a lakáshitel iránti kereslet nem csökkent. Azaz minden bizonnyal rengeteg új ügyfél igényelte a babavárót, akik egyébként nem vettek volna fel más hitelt. Tehát a magyarok eladósodottsági rátája 2019. júliusában bizony megugrott.
A lakáshitelek iránti keresletben egyébként jelentős változás nincs, ami a kamatperiódust illeti. A fix hitelek relatív súlya némileg csökkent, az egy éve beállt trendforduló egyelőre kitart - és semmi jele nincs, hogy meg fog változni. Szinte eltűnt a változó kamatozás, a magyarok kedvenc hitele, az 5 és 10 év közötti fixálás dominanciája enyhén visszaesett, bár ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni.

Forrás: MTI, Pénzcentrum