Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ez történik most a budapesti ingatlanpiacon

2019.09.26. Írta:

A budapesti használt lakások piacán a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, a befektetési célú vásárlók aktivitása a szuperállampapír bevezetése miatt is csökkent - véli az ingatlan.com szakértője.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a legújabb adatokból a budapesti lakásárakat befolyásoló kettősség rajzolódik ki. A nyár óta csökkenő budapesti kereslet miatt ugyanis egyre tovább tovább tart az ingatlanok értékesítése, ami növekvő kínálattal párosul. A két hatás pedig összességében lelassíthatja a fővárosi árnövekedést.

Az ingatlan.com elemzése szerint június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet majdnem 50 százalékkal, a 30-40 millió forintos lakásoknál pedig 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 40-50 millió forintos lakások esetében pedig 10 százalékos a keresletcsökkenés következett be. Az 50-70 millió forintos sávban pedig minimális csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható. A 20-30 milliós ársávban található ingatlanok iránti érdeklődések számának visszaesése annak is köszönhető, hogy tavalyhoz képest mintegy 25 százalékkal csökkent a kínálat ebben az árkategóriában.

A drágább lakásoknál ugyanakkor erősebb a kereslet az ingatlan.com szerint. A 70-80 millió forintos táborba tartozó lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliósokra pedig 16 százalékkal lett nagyobb az igény. Balogh László ehhez azonban hozzáfűzte: “Éves szinten nőtt a kereslet a drágább lakások iránt, ám az érdeklődők száma alacsonyabb, mint az olcsóbb lakások esetében. A 70-80 milliós lakásokat például ötödannyian keresik, mint a 30-40 milliós ingatlanokat.”

Forrás: ingatlan.com