Alfred Derks képe a Pixabay -en.

Óriási különbségek az európai lakásépítési piacon

2019.10.02. Írta:

Az előző évhez képest hazánkban 3,4%-kal több építési engedélyt adtak ki 2019. II. negyedévében. Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint ezzel az eredménnyel Magyarország jelenleg a vizsgált 28 ország között a tízedik helyen áll – közölte gyorselemzésében az OTP Ingatlanpont.

Hatalmas széthúzást mutat az Eurostat legfrissebb adatai alapján a lakásépítési engedélyek számának változását tekintve az európai mezőny: az előző év azonos időszakához képest Cipruson 68%-kal több építési engedélyt adtak ki, de Horvátországban, Írországban és Görögországban is meghaladja a növekmény a 25%-ot. Ha viszont a lista másik végét nézzük, Törökországban közel 80%-os a visszaesés, ám Montenegróban, Dániában és Észak-Macedóniában is több mint 25%-os csökkenés látható.

A kiadott építési engedélyek száma, pláne egy kisebb országban – akár negyedévről-negyedévre –, nagyon hektikusan változhat, így messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni a pillanatnyi statisztikákból. Az azonban jelzésértékű lehet, hogy a 28 országból jelenleg 17 esetében negatív előjelű az éves változás, míg két évvel ezelőtt ez csak hat országban volt így, a többinél pedig nőtt a lakásépítési kedv.

2019Q2 Eu

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint hazánkban jelenleg kettős folyamat figyelhető meg: „egyre inkább nő az egyszerű bejelentéssel, többnyire családi házakra, vagy ezek bővítésére kért építési engedélyek száma – és az összes engedélyen belüli részaránya -, szemben az értékesítésre szánt, túlnyomóan társasházi építésekkel szemben.

A statisztika szerint hazánkban az előző negyedévhez képest azonban csökkent a kiadott új építési engedélyek száma.

2019Q2 Mo

Ennek magyarázata egyrészt, hogy a társasházi építkezéseket 2020-tól a jelenlegi 5 helyett 27%-os áfa terheli, ha a beruházás nem rendelkezett építései engedéllyel tavaly november 1-én. Ez óhatatlanul fékezi a beruházói aktivitást, így például már jövőre megfeleződhet a fővárosban épülő társasházi lakások száma. Ahol kitarthat, sőt tovább erősödhet a lendület, azok az olcsóbb, kisebb települések, ahol jellemzően a családi házas építkezések és bővítések zajlanak.” Ezeket a folyamatokat a most nyáron bevezetett, falusi csok támogatás csak tovább erősítheti.

Forrás: Eurostat, realista.hu

Hírek archivum