Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Nőtt a kereslet az új lakások iránt

2019.11.07. Írta:

Az ingatlan.com adatai szerint az év első tíz hónapjában 30 százalékkal emelkedett az új lakások iránti kereslet tavalyhoz képest. Budapesten és a községekben az építési kedv is fokozódott.

Összesen 10 302 lakást adtak át az év első kilenc hónapjában a hivatalos adatok szerint, ez szerény mértékű, 0,8 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A hatóságok az első kilenc hónapban 27 388 lakásépítési engedélyt adtak ki, 2,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az országon belül eltérő mértékben nőtt a lakásépítési kedv, Budapesten 22 százalékkal több építési engedélyt adtak ki kilenc hónap alatt, míg a községekben 4 százalékkal bővült a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A legfrissebb adatokból már látható, hogy a harmadik negyedévben megkezdődtek az átadások az elmúlt években elindított társasház-fejlesztések keretében épült lakások esetében. Az első félévben ugyanis még szerény mértékben, 0,7 százalékkal csökkent az átadott új lakások száma.” A negyedik negyedévben Balogh László szerint dömping és körülbelül 8 ezer lakás átadása várható, mert a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa első körben a 2019 végéig átadott lakásokra vonatkozott, ezért a társasházépítők ezekre a hónapokra időzítették az átadásokat. Marad muníció azonban a lakásépítési piacon, mert a kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó szabályt módosították, így 2023 végéig azokra lakásokra is vonatkozik, amelyeknek 2018. november 1-je előtt már volt építési engedélye.

Mennyiért kínálják az új lakásokat?

Az ingatlan.com piaci körképe szerint egyébként az új lakások iránt komoly igény mutatkozik. A kereslet ugyanis az idei év első tíz hónapjában 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, Balogh László szerint az új lakások iránti kereslet az elmúlt négy évet tekintve 2016-ban és 2017 elején volt a legmagasabb, akkor ugyanis sok lakásépítés indult és számos vevő már akkor, “tervezőasztalról” vásárolt. Ennek eredményeként az idén megjelenő új lakások nagy része egyébként már gazdára talált, de azokra is lesz várhatóan vevő, amelyek még nem keltek el. Az idei, tavalyit meghaladó kereslet pedig elsősorban ezekre a lakásokra irányul.

Az ingatlan.com összeállításából kiderül az is, hogy a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára idén október végén 881 ezer forintnál járt a kínálati piacon, ami éves szinten 16 százalékos drágulást jelent. A győri új lakások négyzetmétere 10 százalékkal 462 ezer forintra, a debrecenieké 13 százalékkal 563 ezer forintra, a fehérváriaké pedig 29 százalékkal 628 ezer forintra nőtt tavaly októberhez képest.

A szakember elmondta, az új lakások árának jelentős emelkedésében szerepet játszik a fokozott kereslet mellett az építési költségek emelkedése, ezen belül az építőanyagok drágulása, valamint az építőiparban kialakult kapacitás- és munkaerőhiány miatti béremelések is.

Hírek archivum