Nőtt az építőipar termelése, de még mindig kevés lakás épül

2014.08.14. Írta:

Örvendetesen tovább nőtt az építőipar teljesítménye, s valamelyest a lakásépítések száma is emelkedett, de még mindig nem ez utóbbi számok jelentik a trendfordulót az ágazat számára.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint júniusban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 9,8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése növekedett: az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0%-kal. Az építőipar termelői árai 2014. II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3%-kal emelkedtek.

Az építőipari termelés másfél éve tartó növekedése júniusban a korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú bővüléshez képest kisebb mértékű volt. Ezt részben az épületek szerkezetépítését végző vállalkozások termelésének a 2013. júniusi magas bázishoz viszonyított visszaesése okozta, de az út- és vasútépítést végző szervezetek termelésének növekedése is kisebb mértékű volt, mint az elmúlt néhány hónapban. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 7,5%-kal alacsonyabb volt a májusinál. Az év első hat hónapjában a termelés 22,8%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit: az épületek építése 2,4, az egyéb építményeké 18,0%-kal. Az egyéb építmények jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 8,4, az egyéb építményeké 1,4%-kal alacsonyabb volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – júniusban 15,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Az egyéb építmények ágazat termelése 21,6%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 18,3%-kal nőtt 2013 júniusához képest.

Forrás: ksh.hu

Hírek archivum