Jelentősen nőtt a lakáscélú hitelek száma és összege

kedd, 26 augusztus 2014 16:15 Írta:

Az idei év első hat hónapjában 57 százalékkal nőtt a háztartásoknak kihelyezett lakáscélú hitelek szerződéses összege, az előző év azonos időszakához képest. A bővülés összefügg a hitelkamatok kitartó csökkenésével, valamint a lakáspiacon tapasztalható fellendüléssel.

A lakáshitel piac egyik markáns szereplője, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) legfrissebb összegzése szerint az általuk folyósított kölcsönök esetében az átlagos hitelösszeg tavaly 6,5 millió forint körül mozgott, idén pedig már 7,0 millió forint felett jár - közölte a Portfólió gazdasági portál.

Mind a kínálati, mind a keresleti oldalon tapasztalható volt 2014-ben pozitív elmozdulás, ugyanis a családok egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak a lakáskölcsön igénylésre, és bankok is erősítik hitelezési tevékenységüket, ismét megjelentek a különböző előnyökkel kecsegtető, ügyfélcsábító akcióval. Nem is eredménytelenül: csaknem kétharmaddal több új lakáscélú hitelt folyosósítottak a háztartásoknak az esztendő első hat hónapjában, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor érdemes emlékeztetni arra, hogy tavaly az első félévében történelmi mélységben volt az új lakáshitelek szerződéses összege.

Mivel a lakáspiac szezonális, és a második hat hónap általában jóval erősebb, mint az első, ezért a szakemberek az idei év egészére jelentős növekedést prognosztizálnak. A hitelezési aktivitás még messze van a válság előtti szinttől, a trendek azonban biztatóak. Ugyancsak a Portfolio hívta fel a figyelmet arra, hogy a hitelkamatok kitartóan csökkennek, ami az ügyfelek számára csábítóan hat. Vagyis ez ideális beszállópontot a lakáspiacon, amit egyre többen ki is használnak.

Forrás: stop.hu