Szükség van minőségi, energiahatékony lakások építésére

2015.07.23. Írta:

Reményt keltő az OTP Jelzálogbank friss elemzése, miszerint hétéves rekordot dönthet idén az újépítésű lakások eladása a fővárosban, fogynak az eddig eladatlan készletek. A TLE továbbra is szükségesnek tartja a jó minőségű, energiahatékony lakásépítéseket ösztönző kormányzati intézkedések bevezetését, mert az új lakások építése változatlanul évszázados mélyponton van, és a hazai lakásállomány minőségi megújítása is sürgető feladat.

A GKI felméréséből ugyanakkor az derül ki, hogy kevesebben tervezik egy éven belül a lakásvásárlást, mint negyedévvel ezelőtt, és a lakásfelújítást, -bővítést tervezők száma is csökkent az olcsó hitelek és a CSOK ellenére.

A tavalyi élénkülés után idén látványosan tovább nőtt az újépítésű lakások kereslete a fővárosban, év végére virtuálisan elfogyhat az azonnal költözhető, eladatlan lakáskészlet - olvasható az OTP Jelzálogbank friss elemzésében. A Budapesti Újlakás Értéktérkép szerint a január-június között eladott 1800 lakásnál legutóbb 2008-ban talált több vevőre. Bár a beruházói aktivitás élénkülésével idén akár 1500 értékesítési céllal épített lakást adhatnak át, a kínálat erőteljesebb bővülése nélkül év végére elméletileg elfogyhat az azonnal költözhető lakáskészlet.

A lakáspiac legolcsóbb szegmensét jelentő panelpiacról a nagyvárosokban és Budapesten tavaly indult élénkülés mostanra egyértelműen elérte az új építésű lakásokat is. Az OTP Jelzálogbank a fővárosban, az idei év első hat hónapja során 1800 feletti eladást regisztrált a beruházói és értékesítői adatszolgáltatáson alapuló budapesti újlakás értéktérkép elemzésükben.

A GKI friss felméréséből az derül ki, hogy ezzel együtt kevesebben tervezik egy éven belül a lakásvásárlást, mint negyedévvel ezelőtt. A lakásfelújítást, -bővítést tervezők száma is csökkent – írja a napi.hu.

További részletek a felmérésekkel kapcsolatban ITT és ITT.

A TLE négy javaslata hozzájárulna a lakásépítések, lakásfelújítások érdemi élénkítéséhez és a lakásállomány minőségi megújításához:
- minél több európai uniós forrás felhasználása energetikai lakásfelújításokra, energiahatékony lakásépítésekre, közösségi energiahatékony bérlakásépítésekre;
- alacsony kamat mellett, forint alapon, hosszú távú lakáshitel bevezetése; illetve a Növekedési Hitelprogram kedvezményes forrásainak biztosítása a lakásépítést, lakásfelújítást vállaló családok számára is;
- a szocpol-támogatást olyan szintre emelése, hogy az energia hatékony, legális lakásépítések áfa-tartalmát visszajutassa az építkező, új lakást vásárló gyermekes családoknak. Ennek alternatívájaként a lakásépítésekkel kapcsolatos áfa csökkentése 5%-ra;
- A lakásépítésekkel, lakásfelújításokkal foglalkozó felelős kormányzati szereplő kijelölése.

Hírek archivum