Fontos változások a CSOK-ban

2015.09.24. Írta:

Október elejétől változik a családok otthonteremtési kedvezményéről rendelkező jogszabály. A módosítások a hitelfelvételt, a hasznos alapterület, valamint a komforfokozat megállapítását érintik.

Az egyik módosítás szerint amennyiben valaki az önerőn és a CSOK-on felül banki kölcsönt vesz fel azért, hogy a kiszemelt lakást megvehesse, akkor a hitelt a CSOK előtt kell megkapnia. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a banki kölcsönnek már az ügyfélnél kell lennie, a pozitív hitelbírálat nem lesz elegendő.

Változik a hasznos alapterület meghatározása is. Ebbe a kategóriába most bekerült a kamra, a tároló, a gardrób, a mosókonyha és a kazánhelyiség. Korábban csak az számított hasznos területnek, ami a lakás fűthető területe volt, a tároló helyiségek például nem.

Az összkomfortossággal kapcsolatos előírások is módosulnak. Eddig nem volt kitétel, de most már csak az az ingatlan tekinthető összkomfortosnak, ahol van központi fűtés. Komfortosnak pedig akkor számíthat egy bekötött csatorna nélküli lakás, ha magán a településen sincs sehol bekötve, azaz nincs csatornahálózat.

További információ szabályokról és a változásokról a rendeletben.

Forrás: Pénzcentrum

Hírek archivum