Tizennégyezer háztartás újulhat meg

2015.12.03. Írta:

A társasházak, lakásszövetkezetek komplex energetikai felújítására meghirdetett programban a megemelt 11,8 milliárd forint keretösszegből 447 épület kap támogatást.

Befejeződött az Otthon Melege Program 2015 februárjában meghirdetett, a társasházak, lakásszövetkezetek komplex energetikai felújítását támogató alprogramjára beérkezett közel 500 pályázat feldolgozása. Az értékelések alapján 447 társasházi épület energiakorszerűsítési pályázata felelt meg az előírásoknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nagy érdeklődésre való tekintettel a keretemelés mellett döntött.

A keretemelésnek köszönhetően a tárca az eredeti 10 milliárd forint forráskeret helyett 11,8 milliárd forint támogatást nyújt. E forrásmennyiség 14 ezer háztartásban összesen 23,9 milliárd forint összegű fejlesztés megvalósítását segíti, átlagosan a beruházási költségek felével. A támogatásban részesített lakóközösségek harmadának értesítése már megtörtént, a napokban valamennyi társasház elektronikus úton tájékoztatást kap pályázata eredményéről.

A keretemelésnek köszönhetően, a beküldött pályázatok 91 százalékának támogatásával éves szinten és országosan 91,83 GW energia-megtakarítás érhető el, és 20 291 tonnával szorítható vissza a szén-dioxid-kibocsátás.

Az Otthon Melege Programnak köszönhetően 447 társasházban megvalósuló fejlesztések az épületek energiahatékonyságának javításával csökkentik a családok rezsiterheit is. A korszerűsített épületekben található háztartások kiadásai a beavatkozás mértékétől függően évi 30-180 ezer forinttal mérséklődhetnek.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Hírek archivum