Az 50 lakásosnál nagyobb projektek budapesti elhelyezkedése Budapesi Lakáspiaci Riport

Itt vannak Budapest legnagyobb lakásprojektjei

2017.05.08. Írta:

A kiadott építési engedélyek/bejelentések számában kezdjük elérni a válság előtti szinteket, így várhatóan az átadott lakások száma is hamarosan jelentős növekedésnek indul - írja a Portfolio.hu. Az alábbiakban a legnagyobb budapesti lakásépítési projekteket vette számba a lap.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisában jelenleg 392 projekt szerepel, összesen 13 234 lakással, ami megbízható alapot ad az új lakás piaci folyamatok vizsgálatához. Az új lakások iránti erős keresletet jól mutatja, hogy a lakások nagy részét a fejlesztők már az építkezési fázisban eladják, így a kulcsrakész, beköltözhető új lakásokból mindössze 400 darab van ma Budapesten. A következő negyedévekben elkészülő lakásokból azonban már szélesebb a kínálat. Ha nem akarunk azonnal költözni, hanem akár fél évet is tudunk várni, akkor 1700-ra nő az elérhető lakások száma. Abban az esetben pedig, ha akár 2018 végéig is tudunk várni a költözéssel akkor 5-6000 lakás áll a rendelkezésünkre. Ehhez természetesen a lakás árának egy meghatározott részét már most be kell fizetni, így vásárlás előtt érdemes a pontos fizetési konstrukciókról is tájékozódni.

ujlakasok varhato atadasok 20170505 1

Emelkedő árak

Ahogy a használt, úgy az új lakások árai is jelentős emelkedésen mentek keresztül az elmúlt években. Míg az építkezések átlagos lakásmérete másfél év alatt 61-ről 65 négyzetméteresre nőtt, addig az átlagárak 32-ről 46 millió forintra nőttek. Mindez azt jelenti, hogy az átlagos négyzetméterár 520 ezer forintról mintegy 700 ezer forintra emelkedett. Meg kell azonban jegyezni, hogy a kerületek többségében azért ennél valamivel olcsóbban is új lakáshoz lehet jutni, az átlagot a budai hegyvidéki és az V. kerületi luxuslakások erősen felfelé húzzák. Az azonban biztos, hogy egy jobb elhelyezkedésű kerületben mostanra 600 ezer forint körül alakul az új lakások négyzetméterára.

Növekvő értékesítési idő

A növekvő kínálat is szerepet játszhat abban, hogy a lakások átlagos értékesítési ideje növekszik. Míg 2016 tavaszán/nyarán a meghirdetett új lakásokat az 50 négyzetméter alatti kategóriában kevesebb, mint 5 hónap alatt eladták, mostanra ugyanez már 7 hónapig tart. A nagyobb méretű 50-80 négyzetméteres kategóriában tovább tart egy lakást értékesíteni. Ott a tavalyi évben 7, most pedig közel 12 hónap az átlag. A legnagyobb, vagyis a 80 négyzetméteresnél nagyobb lakások tavaly is legalább 8 hónap alatt mentek el, most pedig az átlagos eladási idő ott is közelíti az egy évet. Mivel azonban egy társasház felépítése több mint egy évet vesz igénybe, ezért még ez is azt jelenti, hogy az átadásra szinte az összes lakás gazdára talál.

Hol vannak az új lakások?

 

ujlakasok bp terkep 20170505A térképre nézve egyértelműen látszik, hogy a nagyobb projektek legtöbbje a XIII. kerületben épül, de a VII., VIII. és IX. kerületeket is kedvelik a fejlesztők. Érdekesség, hogy a szintén népszerű XI. kerületben a kisebb társasházak dominálnak, az ott lévő néhány nagy azonban annyival meghaladja az 50 lakásos limitet, hogy jelentősen felhúzza a kerület lakásszámát.

Az új lakásokról jó áttekintést ad a Portfolio Ingatlan adatbázisa is, ami átláthatóan könnyen összehasonlító formában ad információt az egyes projektekben lévő lakások méreteiről, árairól és elhelyezkedéséről.

ujlakasok Allure Residence 20170505

Forrás: Portfolio.hu

Hírek archivum