Januártól csökkenthet az új lakások értékesítésének áfája

2015.12.14. Írta:

Az áfatörvény módosításával a 2016 első napjától 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója a kormány a parlamentnek ma benyújtott törvényjavaslata szerint.

A Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat szerint az olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

A javaslat a 2016. január 1-jei dátumot mint a teljesítés idejét jelöli meg. Vagyis az ezt követően kiállított számla tartalmazhat 5 százalékos áfát.

A kedvezményes adómérték a fenti kritériumoknak megfelelő új ingatlan értékesítésére vonatkozik. Az áfaszabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

A TLE véleménye szerint fontos, hogy olyan jogi szabályozás szülessen, amely a saját telkükre családi házat építtetők számára is lehetővé teszi az áfakedvezmény érvényesítését.

Könnyítések a építésben

Ugyancsak ez a törvényjavaslat tartalmazza azt, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépület építése esetén nem kell építési engedélyt kérni, elegendő az építési hatóságnak tett bejelentés. A bejelentésért – tekintettel arra, hogy nem minősül közigazgatási hatósági ügynek – illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

Az építészeti tervezést és az építési kivitelezési tevékenységet az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság ellenőrizheti. Az építéssel összefüggésben a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, szabályozási vonalát és beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni.

Az építési tevékenység előkészítését, a tervezési tevékenységet segíti, hogy a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására nyolcnapos határidőt állapít meg a törvény, amelynek érdemi válasz nélküli eltelte esetén a szolgáltató hozzájárulását megadottnak kell tekinteni. A lakóházat a bejelentéstől számított 10 éven belül fel kell építeni, és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt meg kell kérni.

Hírek archivum