Szentiváni János / igylakunk.hu

Már igényelhetik az áfavissztérítést az építkezők a kistelepüléseken

2020.01.15. Írta:

Január elsejétől ötmillió forintos összeghatárig áfavisszatérítési támogatás jár a kistelepüléseken építkezőknek - hívta fel a figyelmet a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos .

A kormány tavaly döntött a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetéséről, amely 2022 június 30-ig biztosan rendelkezésre áll az otthonteremtés előtt álló fiatalok számára. Megközelítőleg 2500 településen lehet igénybe venni a falusi csokot, amely - a gyermekvállalástól függően - akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet.

A kormánybiztos a támogatás bővítéséről szólva kiemelte: 2020. január 1-jétől lehetőség van ötmillió forintig áfa-visszaigénylésre a falusi csokos településeken. Ezt nemcsak új ház építésére, hanem meglévő otthon korszerűsítésére, felújítására, bővítésére lehet igénybe venni. Mint mondta, az áfavisszaigénylés-támogatás gyermekvállalástól és korhatártól függetlenül igényelhető, az áfa-visszaigénylést pedig a falusi csokkal együtt is fel lehet használni. Megjegyezte azt is, az esetleges visszaélések kiszűrésében szerepet játszanak a pénzintézetek, a települési jegyzők, a kormányhivatalok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is.

November végéig több mint ötezer támogatási igényt fogadtak be a pénzintézetek - mondta el a kormánybiztos. A falusi csokot három vagy háromnál több gyermeket vállalók igényelték vásárlásra, korszerűsítésre. Vásárlás, korszerűsítés esetén a vissza nem térítendő támogatási igény átlagos mértéke 7,7 millió forint volt. Emellett nagyon sokan igényelték a támogatást a meglévő otthonuk korszerűsítésére, itt az igénylés átlagos mértéke 2,5 millió forint volt.

A falusi csok igénylésének eloszlásáról szólva elmondta, egyenletes, de kifejezetten sok igénylés érkezett az észak-keleti országrészből, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéből, valamint Baranya megyéből, ahol sok az apró, felzárkózó település.

Forrás: Hello Vidék

Hírek archivum