igylakunk.hu

Jön a kamatkedvezmény a lakáscélú hitelekre

2020.01.06. Írta:

Lakásvásárlásra, -építésre és energiahatékonysági felújításra is jár majd az a kamatkedvezmény, amelyet a lakások "zöldítésére" vesznek igénybe az ügyfelek - mondta a növekedés.hu-nak Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnöke.

A sikeres fogyasztóbarát lakáshitel után idén januártól fogyasztóbarát otthonbiztosításra is pályázhatnak a biztosítók. Az érdeklődést jelzi, hogy olyan nagy biztosítótársaság is beléphet ilyen termékkel a lakásbiztosítási piacra, amelyik eddig csak életbiztosításokkal foglalkozott. A többiek is sorra jelzik csatlakozási szándékukat a nyilvánosságnak. E terméknél vannak zöld elvárások is, illetve támogatja az innovatív, digitális megoldások alkalmazását. Tavasszal várhatóan az ügyfelek megköthetik az első fogyasztóbarát otthonbiztosítási szerződéseiket - fejtette ki Kandrács Csaba.

Az MNB minden olyan terméknél fontolóra veszi a fogyasztóbarát verzió bevezetését, ahol makroprudenciális, versenyösztönző és nem utolsó sorban fogyasztóvédelmi okok miatt ez fontos - mondta az alelnök.

A zöld lakás vásárlására, építésére, illetve a lakóingatlan energiahatékonysági felújítására járó kamatkedvezménynek köszönhetően - az MNB számításai szerint - legalább 0,3 százalékponttal olcsóbb lehet ez a hitel azoknak a lakossági hitelfelvevőknek, akik a banki kölcsönt minimum "BB" energetikai minősítésű lakás megvételére fordítják, vagy ilyet építenek. Ugyanekkora kedvezményt adnak az energiahatékonyságot eredményező felújításokra is.

Ugyanakkor a jelzáloghitelek mellett a személyi kölcsönök után is jár a kamatkedvezmény, ha energiahatékony felújítási célra fordítják azt.

A bankoknak is megéri, hiszen a zöld hitelek után tőkekedvezményt kapnak. A finanszírozott ingatlan korszerűsítése esetén a hitelösszeg 5 százalékát. Ugyanennyit adásvételnél és építésnél, ha az ingatlan "BB" energetikai besorolású, ha viszont legalább "AA" minősítésű, akkor már 7 százaléknyit.

Forrás: Növekedés.hu

Hírek archivum