MKpartners

Jönnek-mennek az építőipari vállalkozások

2020.09.01. Írta:

Az elmúlt hónapokban rengeteg építőpari vállalkozás jött létre, sok meg is szűnt - tette közzé friss adatait az Opten.

Júliusban 542 építőipari céget jegyeztek be, ami 48 százalékos emelkedés júniushoz képest - közölte az Opten. Mivel eközben csak 329-et töröltek, az ágazati szereplők száma nő. Egyre szaporodnak a felszámolások és végelszámolások, vagyis inkább a cserélődés üteme gyorsul. Júliusban 97 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolást. Ez, három havi meredek emelkedés után már az elmúlt 4 év harmadik legmagasabb értéke.

Az elmúlt 7-8 év szigorításai ellenére a számlafizetési fegyelem változatlanul komoly hiányosságokat mutat. A 77, szabályszerű bezárást jelentő végelszámolás szintén magasabb a nyárra jellemző adatnál. Bár sokáig úgy tűnt, hogy az építőipar jobban ellenáll a koronavírus-válságnak, a nyár folyamán már gyűltek az ágazat feletti fellegek, amin a növekvő cégszám sem segít - véli Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató elemzője. A jelenséget részben indokolhatja, hogy most teljesülnek a tavasszal elhalasztott cégalapítások és kezd magára találni az állami ügyvitel is - fogalmazott.

A KSH szerint májusban 20,1, júniusban 15,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szerződésállomány 19,2, az új szerződések 44,8 százalékos zuhanást mutattak a hatodik hónapban. Ez az élénkülő cserélődéssel együtt meglehetős borús képet fest. A mutatók Pertics Richárdban a tíz évvel ezelőtti időket idézik, amikor tömegesen indultak és szűntek is meg építőipari vállalkozások, illetve komoly gondot jelentettek a lánctartozások is. A mostani válságot jobb állapotban várja az építőipar, de a járvány második hulláma nem sok jóval kecsegtet - véli az Opten elemzője.

Forrás: Opten

Hírek archivum