MKpartners

Kedvező változások a csokban

2021.01.05. Írta:

December végén több könnyítés is érkezett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételével kapcsolatosan. 

Tetőtér-beépítésre és emelet-ráépítésre felvehető ("többgenerációs") CSOK: Új lakásnak számít, ezért egy gyermek esetén 0,6, két gyermek esetén 2,6, legalább három gyerek esetén pedig 10 milliós CSOK-ra jogosít a tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha ennek révén új, önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott (vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal érintett), lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, a CSOK szokásos szabályainak megfelelő újabb lakás jön létre. Az „eredeti” lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül, az igénylőnek vagy gyermekének nem lehet tulajdonjoga. A CSOK mellé két gyermekesek 10, legalább három gyermekesek 15 milliós 3%-os kamattámogatott CSOK-hitelt is felvehetnek.

A lakás átíratása a gyermekre 10 éven belül: ezentúl nem minősül a CSOK-rendeletben foglalt 10 éves elidegenítési tilalom megszegésének (vagyis nem kell visszafizetni a támogatást), ha az új lakásban a támogatott személy gyermeke tulajdonjogot szerez, öröklés révén harmadik személy tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot szerez, vagy az új lakásra közérdekű használati jogot alapítanak.

CSOK a nyugdíjasoknak: a támogatásra jogosító jogviszonynak minősül, ha az igénylő a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti személy, vagyis kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas.

Csökkentett közjegyzői díjak: a támogatott hitelek esetében - ide tartozik a 3%-os CSOK-hitel és az otthonfelújítási hitel is - csökkentette a kormány a tartozáselismerő okirat díját. Alapesetben 10 - 19,5 ezer forint, külső helyszínen a másfélszerese (vagyis 15-29,25 ezer forint), munkaidőn kívül a duplája (vagyis 20 - 39 ezer forint) lehet a díj. A megemelt díjakat már a külön eljárást kezdeményezőnek kell fizetnie, például bankfifóki elkészítés esetén a banknak.

Falusi CSOK-ra jogosító települések listájának kibővítése: a frissített listában a korábbi 2486 település helyett immár 2678 település szerepel, ezzel segítve az ott lakóknak az új ingatlan vásárlást és/vagy a meglévő ingatlanuk korszerűsítését. Nem módosult a Falusi CSOK település lista Békés megyében, Budapesten, Hajdú-Bihar megyében és Tolna megyében. Csongrád-Csanád megyében egyetlen egy, Bács-Kiskun megyében pedig csak kettő új település került a listára. A frissített lista itt olvasható.

Áfa-visszatérítés sajáterős építkezésre: A CSOK-ot igénylők számára legfeljebb 150 négyzetméteres új lakás vagy legfeljebb 300 négyzetméteres családi ház vásárlása vagy építése esetén a telekárat is tartalmazó vételárához legfeljebb egy alkalommal adó-visszatérítési támogatás is igényelhető. Költségtől függően a 2018. január 1-jén vagy 2021. január 1-jét követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig lehet ezt megtenni. Ennek összege legfeljebb 5 millió forint lehet. A részletekről Novák Katalin miniszter is beszélt nemrég egy Facebook-videóban.

Ráadásul az új és használt lakás vásárlását terhelő visszterhes vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetniük a lakás megvásárláshoz CSOK-ot igénybe vevő gyermekes családoknak, és ők még a csökkentett, 5 százalékos áfát (lásd fent) is visszaigényelhetik.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum