Keressük a pártok lakáspolitikusát

2015.04.22. Írta:

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület javaslatcsomagot állított össze Otthonteremtés 2015. címmel a lakásügy – lakásépítések, lakásfelújítások, bérlakásépítés – előmozdítására, amelyet megküldtük az államigazgatás releváns tisztségviselőinek és a pártoknak, valamint szakmai szervezeteknek.

 

Az országnak évtizedek óta nincsen lakásépítési, lakásfelújítási koncepciója. Nincs válasz a fiatalok lakásigényére, akik közül sokan külföldön képzelik el a jövőjüket. A lakásépítések mélyponton vannak. A lakásépítések beindulásához a legfontosabb tényező a politikai akarat, amely akkor mutatkozik meg egyértelműen, ha van egy valós súlyú kormányzati szereplő, akit kijelölnek a lakásügyek (lakásépítések, felújítások, bérlakásépítések) felelős kezelésére.

Fontos lenne, hogy a pártoknak is legyen érdemi elképzelésük a lakosság életkörülményeit alapvetően érintő lakáskörülmények fejlesztéséről. Nyílt levélben kerestük meg az összes parlamenti párt frakcióját, és arra kértük őket, hogy jelöljék meg lakásüggyel – lakásfelújításokkal, lakásépítésekkel foglalkozó szakpolitikusukat. Ad hoc nyilatkozatok nem helyettesítik, hogy minden pártnak felelős, a lakásépítéseket, lakásfelújításokat, bérlakásépítést, és az ezt ösztönző támogatási rendszert magában foglaló lakáspolitikája legyen. Nem megkerülhető, hogy a következő 10 évre lakásépítési célszámokat fogalmazzanak meg.

Szakmai partnerként tüntettük fel azt a 11 szervezetet, amely jelezte egyetértését és támogatását az Otthonteremtés 2015 anyagunkkal kapcsolatban.

Bízunk benne, hogy a közeljövőben a pártok kijelölik szakpolitikusukat, akik képviselik pártjuk véleményét a lakásügyi témákban a nyilvánosság előtt.

Az Otthonteremtés 2015 teljes szövege itt olvasható:

http://www.igylakunk.hu/otthonteremtes2015/otthonteremtes_2015.pdf

Hírek archivum