Pixabay

Ki fog a tetőn dolgozni?

2018.11.09. Írta:

Az országos átlagnál is rosszabb a helyzet a területükön lévő szakmák munkaerő-utánpótlásában - olvasható az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) közleményében. A létszámhiány mellett a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az újonnan munkába állók nem rendelkeznek megfelelő szaktudással, szakirányú képzettséggel.

A szövetség közleményében kiemelte, hogy mintegy tizenöt éve nincs építmény-szigetelő képzés nappali rendszerben, a fiatalok csak átképzésen, betanításon sajátíthatták el a szakmát. Bádogost kevés iskola képez, és csak néhány tanulót vesznek fel, az oktatás meghirdetése sem folyamatos.A szövetség szerint a tetőfedő szakma erősen összemosódik az ács szakmával, holott az ács szerkezetépítő jellegű, míg a tetőfedő a fedéssel és az alatta lévő szigeteléssel foglalkozik.

Az érdekképviselet arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaerő gondot megfelelő stratégia mentén minél előbb orvosolni kellene, hiszen az új lakások építése mellett a magyar lakosság több évtizedes elmaradásban van a lakások felújításával, évente közel 400 ezer lakást kellene renoválni, ehhez képest évente a harmadát újítják fel.

Az ÉMSZ azon dolgozik, hogy meggyőzzék a szülőket, gyerekeket az általuk képviselt szakmák értékéről, presztízséről, emellett segítik a fiatal szakmunkások felkészülését a különböző szakmai versenyekre.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága - ott lesznek a magyarok is

Kétévente, most 27. alkalommal rendezik a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát november 13-16. között Lettország fővárosában. A héten a magyar csapatok felkészülése is a finisébe ért. Ezúttal – a bajnokság történetében először – az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) összefogásában Magyarország három – tetőfedő, építmény-szigetelő és bádogos – versenyszámban is képviselteti magát.

A világbajnokságon 1998-2001-ig csak magastetős szekcióban volt verseny. A dublini rendezvény (2002) óta vízszigetelés (lapostető), és 2008 (Prága) óta bádogos szekcióban is versenghetnek a résztvevők. Az idén a homlokzat-burkolás önálló szekcióként bekerült a versenykiírásba de itt egyelőre nem indítunk versenyzőt – mondta el Sándor Mátyás az ÉMSZ elnöke.

A felkészülést és a részvételt az idén 30 éves ÉMSZ szakmai szervezet koordinálja. Magyarország hagyományosan jól szerepel az eddig 13 országot felsorakoztató érem táblázatban, hiszen eddigi eredményeink alapján jelenleg Svájc, Németország és Ausztria után az előkelő 4. helyet foglaljuk el. Magyarország három alkalommal rendezett világbajnokságot: 1993-ban, 2003-ban és 2007-ben – tette hozzá az elnök.

A verseny: két, valamilyen előre meghatározott feladat elkészítése adott maketten, kéziszerszámok használatával. A zsűri értékeli a feladatokat előre meghatározott szempontok szerint. Számít a pontosság, a minőség és persze az idő. A feladatokat általában a csapatok fele képes befejezni. A makettek minden esetben tartalmaznak legalább egy, a mestervizsga szintjét elérő, vagy meghaladó feladatot, csomópontot.

A kiutazó hazai tetőfedő-, bádogos-, és építmény-szigetelő csapatok 3-3 főből állnak: csapatonként 2 versenyző és a szakmai mentor – a felkészítő tanár. A mentorokkal együtt 9 fős magyar csapat már a verseny előtt 2 nappal megérkezik Rigába, hogy a legutolsó „edzést” már a helyszínen tarthassák meg. A papírforma szerint – a korábbi eredményekhez hasonlóan – ezúttal is éremesélyesként indulnak a Világbajnokságra ifjú mestereink.

Forrás: MTI, ÉMSZ

Hírek archivum