MKpartners

Kínálati fordulatot támogatna Matolcsy "Új Otthon Programja"

2020.09.14. Írta:

Magyarországnak is el kell indítania a kereslet és a kínálat egyensúlyára építő, a zöld és energiatakarékos megújulást támogató saját „Új Otthon Programját” - írta Matolcsy György a Növekedés.hu oldalon megjelent cikkében.

A jegybankelnök szerint a szükséges lakáspolitikai fordulattal "nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járvány helyzetekre".

Ehhez azonban, mint írja, "kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében. Szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról." Ezzel együtt a kínálatot gyengítő, hibás lépésnek nevezte a kedvezményes áfa visszaemelését, ami az inflációt növelete új otthonok teremtése helyett.

Az Új Otthon Program egyik legfőbb pillére egy 0%-os hitel volna, amely elérhető lenne mind az építők, mind a vásárlók számára. A hitel kizárólag új, zöld otthonok építését támogatná.

Részletek: https://novekedes.hu/mag/matolcsy-gyorgy-uj-otthon-program 

 

Hírek archivum