Kockázatos, de jó üzlet lehet az ingatlan

2014.04.29. Írta:

Nem kockázatmentes, de egyre jövedelmezőbbnek tűnik az ingatlan-befektetés Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint. A lakásépítések emelkedésére sajnos ő sem számít a közeljövőben.

Látható a javulás az ingatlanpiacon, ám kiugró eredményekre még senki se számítson – mondta Akar László a Napi.hu Innovációk: lépés- és szemléletváltás az ingatlanpiacon elnevezésű konferenciáján.

Az ingatlan még nem tekinthető kockázatmentes befektetésnek, többek közt mert az árak nagyon ingadoznak, néhol jobban, mint a részvények - mondta Akar László. A szakember szerint a jegybanki kamat és az állampapírhozamok csökkenése miatt nő az ingatlanok relatív jövedelmezősége, ez a helyzet várhatóan hosszabb távon is fennmarad. Magyarországon az ingatlanok hozama átlagosan 5,83 százalékosra tehető, míg a 10 éves állampapírok hozama 5,42 százalék, a 3 éveseké pedig 4,57 százalék.

A mostanra kialakult alacsony infláció és a nominális állampapírhozamok mellett, az ingatlanok bérbeadásával szerezhető hozam a legtöbb országban viszonylag magasabbá vált - emelte ki Akar, aki szerint ugyanakkor nagy kérdés az alacsony kamatok tartóssága, ám a szakember úgy látja, hogy valószínűleg hosszabb távon is a mostani alacsony szint marad.

Akar szerint a kereslet-kínálat gyengesége még valószínűleg fennmaradt itthon, ebből a szempontból fontos kérdés, hogy a jövőben hogyan alakul a bankok és az állam viszonya. Szerinte ennek megfelelően folytatódhat az új lakásépítés agonizálása, de ezzel párhuzamosan elképzelhetőnek tartotta, hogy a lakosság körében egyre népszerűbbek lesznek az ingatlanbefektetések, mint pénzügyi befektetések, hiszen a nyugdíjra készülve néhányan gondolhatják úgy, hogy ezzel alapozzák meg idősebb kori megélhetésüket. Ez nagyságrendileg nem kiemelkedő számú embert érint, ám összegben jelentős lehet - vélte Akar.

A jövőben ugyanakkor csak kisebb javulás jöhet, mert továbbra is nagy a munkahelyi bizonytalanság, jelentősek a háztartások tartozásai és terhei, miközben továbbra is kevesen hitelképesek. Fontos lehet a jövő szempontjából annak a 120 ezer lakásnak a sorsa is, amelyek után nem tudja fizetni a terheket a lakosság, hiszen nem mindegy, hogy ezeket piacra bocsátják-e a bankok, vagy sem - emelte ki Akar.

Forrás: napi.hu, index.hu

Hírek archivum