Könnyítettek a korszerűsítési hitel szabályain

2017.08.18. Írta:

Szeptember 1-től a korábbinál is kedvezőbbek lesznek a lakossági energiahatékonysági beruházások finanszírozására meghirdetett, nulla százalékos kamatozású hitelprogram igénylési feltételei - derült ki az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. sajtóközleményéből.

Könnyítés a természetes személyeknél, hogy a 2 millió forintot elérő, vagy meghaladó kölcsön felvétele esetén az elvárt fedezettség mértékét csökkentették, illetve a korszerűsítés tárgyát képező ingatlan rendeltetésszerű használatát már nem kell fűtési célú energiaszámlákkal igazolni. Szintén kedvező módosítás, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére is felhasználhatják az ügyfelek. A további módosításokat, kiegészítéseket és pontosításokat alábbi cikkünkben foglaljuk össze.

A termékleírásban történt fontosabb módosítások:
- Természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő, vagy azt meghaladó kölcsön esetén az elvárt fedezettség mértékét csökkentették, mégpedig a tőkekitettség 70%-áról 50%-ára.
- A hiteligénylőknek lehetőségük van a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére felhasználni.
- Az energetikai tanúsítványnak CO2 kibocsátási értékeket is tartalmaznia szükséges.
- A társasházi és lakásszövetkezeti hiteligénylő az épület közös használatú gépészeti rendszereinek korszerűsítésére vagy cseréjére nem igényelhet hitelt, hiszen ez a szabály törlésre került.
- A fent említett hitelprogramokra nem vonatkoznak a tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségek.
- Egyes indikátorok mértékegységében történtek változtatások, a futamidőre vonatkozóan kiegészítés történt, illetve egyéb technikai jellegű változásokat is végrehajtottak.

Az eljárási rendben történt fontosabb változások:
- Törlésre került az a szabály, amely szerint a korszerűsítés tárgyát képező ingatlanokra vonatkozóan azok rendeltetésszerű használatát fűtési célú energiaszámlákkal igazolni szükséges. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség energiaszolgáltató által kiadott havi számlára, éves elszámoló számlára, továbbá a nem energiaszolgáltatótól vásárolt tüzelőanyagok esetén a tüzelőanyag beszerzését alátámasztó számlára, szerződésre sem a hitelkérelem benyújtásához.
- Lehetővé tették, hogy a hiteligénylő a projekt megvalósításához más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználhasson.
- A hitelkérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás esetében a 180 napnál korábban kiállított számla is elfogadható (eddig 180 nap volt a korlát).
- A részleges homlokzatszigetelés is támogatható, vagyis a hitel felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése.
- Rögzítették az eljárási rendben is, hogy a hiteligénylőknek lehetőségük van a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére felhasználni, illetve az energetikai tanúsítványnak CO2 kibocsátási értékeket is tartalmaznia kell.
- Természetes személy hiteligénylő és több igényelt kölcsön esetén módosultak az ingatlanbiztosíték bevonásának szabályai (összeszámítási szabályt fogalmaztak meg).
- A társasház és lakásszövetkezet hiteligénylők esetében a 90 napon túli közösköltség-tartozással rendelkezőkre eső hitelrész finanszírozhatóságára vonatkozó szabály módosult; a követelésen alapított zálogjogra, mint biztosítéki formára vonatkozó technikai szabályok bemutatásra kerültek, az osztatlan közös tulajdon megfogalmazása pontosításra került, illetve további technikai jellegű változások is történtek.

A módosítások 2017. szeptember 1-én lépnek életbe.

Amire figyelni kell a folyamatban lévő hitelkérelmek esetében
- A már benyújtott, azonban még el nem bírált hitelkérelmek vonatkozásában minden esetben az új szabályokat kell alkalmazni.
- Amennyiben a hiteligénylő hitelkérelme pozitívan került elbírálásra, azonban a szerződés megkötésére még nem került sor, akkor az igénylő kérése szerint az eredeti bírálatnak és szabályoknak megfelelően, vagy az új feltételek szerint lehet a kölcsönszerződést megkötni.
- Korábbi feltételek alapján már megkötött kölcsönszerződések esetében az adós jogosult a szerződés módosítását kezdeményezni, amelyre már a meghatározott (adott esetben kedvezőbb) új feltételek alkalmazandók.

A hivatalos pályázati oldalon már elérhető mindkét felhíváshoz (GINOP-8.4.1/A-17VEKOP-5.2.1-17) tartózó közlemény, mely részletesebben kifejti a hitelprogramok dokumentációiban történt módosításokat.

Forrás: portfolio.hu

Hírek archivum