MKpartners

Kormányzati és jegybanki programok pörgethetik a lakásépítéseket

2020.09.22. Írta:

Az elmúlt időszakban napvilágra került tervek kapcsán úgy tűnik, az állam újabb otthonteremtési programmal vagy akár jegybanki közreműködéssel adna lendületet új lakások építésének. Bár az elmúlt években felfutott az új lakások piaca, de a lakásállomány minőségének szinten tartásához, megújulásához szükséges 30 ezernél így is kevesebb épült. 

Magyarországon legalább 30 ezer új lakásra van szükség a lakásállomány állapotának szinten tartásához és ennél is többre a megújuláshoz, ám ezt a szintet régóta nem éri el a piac. Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de a múlt év végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett a lakásépítési kedv - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 4 ezer újlakás-hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

“Az elmúlt két évtizedben évente átlagosan közel 24 ezer új lakás épült, ám a kép abból a szempontból csalóka, mert a kétezres években volt igazán komoly boom. 2004-ben és 2005-ben több mint 40 ezer új lakással bővült az állomány, 30 ezer feletti szintre pedig legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori hitelezési és gazdasági válság viszont mélybe taszította az ingatlan-, ezen belül az újlakás-piacot” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A mélypont 2013-ban volt, akkor alig több mint 7 ezer lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezret. Tehát még így is messze van a piac a 30 ezres szinttől, ami az állomány minőségének fenntartásához szükséges. Másik oldalról azért lényeges, hogy az elmúlt években a befektetők rengeteg lakást felújítottak, ami pozitív tényező.”

Milyen is egy 0 százalékos hitel?

Lehetséges, hogy az új lakások piacán a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás. A gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy elképzelhetőek újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések a lakásépítések ösztönzésére. A Matolcsy György jegybankelnök által bemutatott ötlet szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével 0 százalékos, tízéves futamidejű hitelhez juthatnának az új, zöld otthont építők és vásárlók. Egyelőre még csak tervekben létező program élénkítheti a keresletet és kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének. Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kalkulációi alapján egy 10 millió forintos, 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében 3,62 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 99 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11,9 millió forint. 0 százalékos kamat esetében a havi törlesztőrészlet körülbelül 83 ezer forintra módosulna, amennyiben semmilyen hiteldíj nem terheli a konstrukciót.

A jegybankelnök által vázolt terv mellett az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett Novák Katalin pedig szintén jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb otthonteremtési program indulhat a jövőben.

Balogh László elmondta, hogy a lakásépítések felfutása az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése szempontjából is kiemelten fontos. Enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék. A lakásépítések ösztönzése viszont a gazdasági növekedést is elősegítheti az építőipari teljesítményen és az így létrejött munkahelyeken keresztül.

Árkörkép az országból

A különböző állami programok részleteire, indulására még várni kell, így azok hatását egyelőre korai prognosztizálni. Az ingatlan.com elemzéséből azonban kiderül, hogy a belengetett programok egyre időszerűbbek, mivel a kínálat egyre inkább szűkül az új lakások piacán. A fővárosban közel 3000 új lakást és családi házat kínáltak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén. A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található.  

A vidéki nagyvárosokban majdnem 800 új ház és lakás vár gazdára. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint 500 ezer forint, a kecskemétieké pedig 683 ezer forint. Az ingatlan.com szakértője szerint az adatokból rajzolódik ki, hogy az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum