Lassan kúsznak felfelé az albérletárak

2021.05.21. Írta:

Emelkedtek az átlagos albérletdíjak, de az országos lakbérindex szerint még mindig kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért, mint tavaly ilyenkor. Áprilisban a KSH-ingatlan.com lakbérindexe országosan és Budapesten is 1,3-1,3 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest. 

A tavaszi hónapokban elkezdtek feljebb kapaszkodni a kiadó lakások bérleti díjai oszágszerte - áll az ingatlan.com legfrissebb albérletpiaci elemzésében, amely bemutatja a KSH-ingatlan.com lakbérindexének áprilisi eredményeit.

Csökkenő hátrány

Országos átlagban 1,3 százalékkal emelkedtek áprilisban a bérleti díjak márciushoz képest, Budapesten szintén ugyanilyen mértékű emelkedés történt a KSH-ingatlan.com lakbérindexe. Bár havi szinten drágulás történt éves szinten még minimális csökkenés látható: tavaly áprilishoz képest - amikor a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt mélypontra süllyedtek a bérleti díjak - 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az idén. Az albérletpiaci tendenciákról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Bár még mindig nem lehet tartós drágulásról beszélni, az egy évvel korábbi szinthez képest bekövetkezett változást tükröző indexek szerint a bérleti díjak fokozatosan dolgozzák le hátrányukat. Ez mutatja, hogy legutóbb tavaly márciusban volt emelkedés, azóta minden hónapban negatív volt a mutató. Az idén januárban még majdnem 13 százalékos, februárban majdnem 10 százalékos volt a visszaesés, márciusban már csak 5,5 százalékot tett ki, ezt követte az áprilisi 0,3 százalékos mérséklődés.

Drágulás az újak miatt

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy május közepén Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakásokat a tulajdonosok, ami elmozdulást jelent az előző hónapra jellemző 130 ezer forintos szinthez képest. Balogh László azonban elmondta, hogy a díjelemelkedés elsősorban az drágábban kivehető új építésű lakások megjelenésének köszönhető. “A használt lakásoknál ugyanis májusban 3000 forint volt az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, ami ugyanakkora mint áprilisban volt.”  - tette hozzá a szakember.

A teljes kínálat felemásan alakult, az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 20 ezer hirdetésben kínáltak kiadásra lakásokat országszerte a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez az egy évvel korábbihoz képest bővülést jelent, azaz nagyobb volt a választék, mint 2020 májusában, amikor a járvány miatt a hosszú távra kiadó lakáshotelek miatt megnőtt az albérletpiaci kínálat. Idén áprilishoz képest viszont május közepére szűkült a kínálat, amiben szerepet játszhat az, hogy sok tulajdonos tartalékol. Azaz várják az albérletpiac csúcsidőszakát, mivel a kereslet erejétől függően a felvételi ponthatárok kihirdetése után júliusban és augusztusban feljebb kúsztak az árak 2015 és 2019 közötti időszakban. Az ingatlan.com szakértője szerint a legfőbb kérdés, hogy idén nyáron hasonló lesz a trend, vagy pedig az éves összevetésben nagyobb kínálat miatt alacsonyabb szinten betonozódnak-e be a bérleti díjak. Balogh László kiemelte: „A bérlők egyelőre kedvező helyzetben vannak, mert tavalyhoz képest még mindig nyomottabb áron találhatnak kiadó lakást, ehhez viszont alaposan fel kell térképezniük a teljes kínálatot.”

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum