Legyen elérhető a hitelprogram minden lakásépítőnek!

2015.04.13. Írta:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjesztené a Növekedési Hitelprogramot az új lakóparkok finanszírozására, valamint az eladási vagy bérbeadási célú lakóingatlanok építésére is, hogy így lendítse fel a lakáseladásokat. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület nagyon pozitívnak tartja az MNB ez irányú szándékait, és bízik benne, hogy azok mihamarabb meg is valósulnak.

Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság BME-n működő ifjúsági szervezete által rendezett konferencián beszélt arról, hogy a lakáseladások fellendítésében a növekedési hitelprogram is szerepet vállal majd, mivel a tervek szerint az új lakóparkok építésének finanszírozására is kiterjesztik majd.

Új lakások építésére is lehetne igényelni finanszírozást a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramján (NHP) belül, ha elfogadják az erre vonatkozó javaslatot – írja a Világgazdaság. A hitelt az elképzelés szerint építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetnék fel az NHP-ban meghatározott feltételek mellett, amennyiben továbbértékesítés, vagy bérbeadás céljából építenek jó környezetvédelmi besorolású lakásokat.

Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője közölte: a bővítés a kis- és középvállalkozások számára válik elérhetővé, ha erről döntés születik.

Megfontolásra javasoljuk, hogy az MNB Növekedési Hitelprogramjának kedvezményes forrásait terjesszék azt ki a lakásépítést, lakásfelújítást vállaló családok számára is. Ezzel együtt számíthatnánk a lakásépítések számottevő emelkedésére.

Ahhoz, hogy az elmúlt 100 év legalacsonyabb lakásépítési számai mellet minden lehetséges eszközre szükség van, hogy növekedésnek induljanak a lakásépítések.

Hírek archivum