Lesz-e elég önerő a CSOK-hitelekhez?

2018.10.29. Írta:

A kormány szélesíti a CSOk mellé felvehető hitel lehetőségeit. A nagycsaládosok többet kapnak, és kétgyerekesek is hozzájuthatnak. Vajon mennyire segíti ez majd érdemben a családalapító fiatalok lakáshoz jutását?

Ez az intézkedés nem vissza nem térítendő pénzt jelent - emeli ki cikkében a Realista.hu. Ez ugyanúgy egy visszafizetendő banki kölcsön, azonban valóban jóval kedvezőbb kamatozású, mintha piaci kölcsön lenne.

„A CSOK változások nagyobb lehetőséget jelentek a kétgyermekes családoknak, mint a háromgyerekeseknek. Az összes folyósított támogatási összeg és az igénylések számának hányadosából kiderül, hogy eddig a családi otthonteremtési kedvezményt alapvetően nagyobb számban a kétgyermekes családok vették fel, esetükben arra szolgált, hogy a lakás egy szobával bővüljön, kellemesebb otthont teremtsenek vagy egy jobb környezetbe költözzenek. A mostani intézkedéssel is a kétgyermekesek jutottak még előnyösebb lehetőségekhez, amit valószínűleg igénybe is fognak venni.” – idézik Balla Ákost, a Balla Ingatlan ügyvezetőjét.

Ez a legkönnyebben úgy értelmezhető, ha összehasonlítjuk a támogatás mértékét a változtatás előtt és után. A háromgyerekes családok eddig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 10 millió forint kedvező kamatú kölcsönre voltak jogosultak, az új módosítás csupán 5 millió forinttal több kedvező hitelkeretet biztosít számukra. Ezzel ellentétben, a két gyermekes családok most egy harmadik gyermek vállalása nélkül, igényelhetik ezt a 10 millió forintos támogatott hitelt.

„Ez a lépés, habár kedvező feltételeket biztosít, de még mindig a hitelfelvételben nyújt segítséget. A banki hitelnek pedig előfeltétele, hogy legyen egy biztos önerő. Ha például a fiatalabb korosztály, a pályakezdők esetét vesszük példának a lakásvásárlás tekintetében, egyértelmű, hogy nem rendelkeznek olyan önerővel, amire hitelt tudnának felvenni. Ez részben a korukból is adódik, azonban az is fontos szerepet játszik, hogy kevés, a megtakarításra ösztönző behatás éri őket gazdasági és oktatási szinten.” – teszi hozzá Balla Ákos.

Forrás: Realista.hu

Hírek archivum