Lesz EU-s pénz lakáskorszerűsítésre

2014.03.28. Írta:

A jövő héten biztosan benyújtja a kormány az Operatív  Programokat Brüsszelnek - mondta egy mai konferencián Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Ebből talán már nyár közepére, de egészen biztosan ez év október 15-re lesznek pályázati kiírások, és biztosan lesznek források lakások korszerűsítésére, energiahatékony felújításokra is - ígérte.

Az V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencián a helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as EU-s költségvetési időszakban felhasználható 10 500 milliárd forint felhasználható támogatás 60 %-át gazdaságfejlesztésre fordítják a korábban ugyanilyen arányú infrastruktúrafejlesztés helyett.
A pályázatok központi koordinációját és auditálását a Miniszterelnökségen belüli intézmény végzi majd, míg a pályázatok kezelését a szakminisztériumok (NGM, NFM, EMMI) alá átkerülő irányító hatóságok látják. Pályázni is közvetlenül a minisztériumokhoz kell majd.
A tervek szerint az új struktúrának köszönhetően 300 napra rövidül majd a projektek átlagos életciklusa a mostani 700 nap helyett, tehát hamarabb megkapják a projektvégrehajtók a támogatási összegeket.

A tervezhetőséget segíti majd, hogy az érintett minisztériumoknak negyedévre előre közzé kell tenniük a tervezett pályázatok ütemezését, amelyen az adott negyedévben nem változtathatnak a pályázókat hátrányosan érintő módon.

Az előlegek lehívása is gyorsabban működik majd egy állami pénzügyi alap segítségével.

Előreláthatólag évente 1200-1500 milliárd forint EU-s támogatási kihelyezését tervezik, de hosszú távon a kormányzat minél nagyobb arányban támaszkodna hazai fejlesztési forrásokra – mondta Csepreghy Nándor.

 

Hírek archivum