A Portfolio Lakás 2017 rendezvénye

Lesz sok új lakás, de mélyen a zsebbe kell nyúlni értük

2017.10.02. Írta:

Budapesten több mint 200 lakásfejlesztési projekt zajlik, amely mintegy 18 ezer új lakás megépülését jelenti. A lakások ára azonban még sosem volt ilyen magas, és egyre több esetben kell felkészülni az építési projektek csúszására is - írja a Portfolio.

A budapesti lakásprojektek száma még nagyobb, ha beleszámoljuk azokat a lakóházépítéseket és ráépítéseket is, ahol 20-nál kevesebb ingatlant fejlesztenek egyszerre. A még el sem készült lakások 65-70 százaléka már tulajdonosra talált. Nagy lakásállomány bővülés várható Dél-Pesten, csak a VIII. és IX. kerületeket nézve, közel 3500 új lakás készül el a következő években.

A főváros pesti oldalának déli részén összesen 57 azoknak a lakásfejlesztéseknek a száma, amelyek minumum húszlakásos ingatlant építenek meg. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján a projektek 4470 lakásépítést foglalnak magukba, így a teljes újlakás-állomány 25 százalékát teszik ki. A legtöbb lakóingatlan a VIII. és IX. kerületben épül, ezeknek a száma közel 1600 és 1900, ezt követi a X. kerület 500 épülő lakással. A legdélibb kerületekben (XXI., XXIII.) egyáltalán nem találkozhatunk új projektekkel, de a többi (XVII.,XVIII., XIX. és XX.) kerületben is csupán 490 a következő években elkészülő lakások száma.

Az árindexek azt mutatják, hogy a lakásárak még soha nem voltak ilyen magasak Magyarországon, ami mögött leginkább Budapest drágulása áll. Míg a kisebb városokban és községekben - főként a hátrányos helyzetű települések esetében - nem volt jelentős áremelkedés, addig Budapest több kerületében is az elmúlt évek alatt megduplázódtak a lakásárak. Jelenleg a fővárosban reálértéken - az inflációval korrigálva - is rekordmagasan vannak az árak.

Az áremelkedés különösen a belvárosban volt erős, ahol a magyar és külföldi befektetők egyaránt erősítették a keresletet, akik a turizmus bővülésére alapozva a magasabb hozamú rövid távú lakáskiadás mellett döntöttek.

A megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább, ahol a lakásárak Budapest legolcsóbb kerületeihez hasonlóak. Emellett az Észak-Dunántúl emelhető még ki, a keleti országrészből pedig Kecskemét és Debrecen az, ahol valamivel magasabbak az árak. A Balaton továbbra is keresett, ahol az új építésű vízparti vagy ahhoz közeli projektek emelik jelentően az átlagárat.

A lakáspiacot jellemző ciklikusság felívelő szakaszában a kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani áremelkedés. Az idei év első negyedévében tovább emelkedtek az árak, a szakértői vélemények szerint azonban az emelkedés üteme valamelyest csökkenni fog. A drágulás vége még nem látszik - a bérek alakulása és a kedvező hitelkamatok sem utalnak arra, hogy hirtelen érne véget a folyamat - a következő évek során inkább az áremelkedés fokozatos lassulására számíthatunk.

Ugyan a lakáspiaci szakértők arra számítanak, hogy a kedvezményes lakásáfát a 2019 utáni időszakra is meghosszabbítják, a tervezett lakásprojekteknél több esetben is csúszásokra kell felkészülni, aminek hátterében a munkaerő és a kivitelezési költségek folyamatos emelkedése áll.

Forrás és további lakáspiaci információk: Portfolio

Hírek archivum