Magyarország javítja az európai statisztikát

2014.01.03. Írta:

A magyar építőipar teljesítménye javulóban van, és talán 2014-ben fellendülés következhet. Bízunk benne, hogy ebből a lakásépítések és lakásfelújítások is részesülnek majd. Az EU-ban vegyes a kép, de összességében nem néznek ki jól az építőipari mutatók.

Az eurózónában csökkent az építőipar teljesítménye az Eurostat közleménye szerint. 2013 októbere 1,2 százalékkal volt gyengébb a szeptembernél a 17 eurózónabeli országban, a 28 EU-s tagállamban 0,3 százalék volt a csökkenés ebben az időszakban. A legjelentősebb csökkenés Spanyolországban, Szlovákiában és Németországban mutatkozott, míg Szlovéniában, Csehországban és Romániában emelkedtek az építőipari mutatók.

Éves összehasonlításban hat tagállamban (főleg Portugáliában, Bulgáriában és Szlovákiában) esett vissza a szektor. Ugyanakkor hét országban, a többi között Magyarországon (+10,7%), Szlovéniában (+27,3%), Romániában (+7,6%) és Nagy-Britanniában (+5,1%) nőtt az építőipari teljesítmény.

A magasépítés az eurózónában 2,2, az egész Unióban 0,7 százalékkal esett vissza, a mélyépítés 3,4, illetve 1,7 százalékos zuhanást szenvedett el – áll az EU statisztikai Hivatalának év végi közleményében.

(Az eurózóna országai az Eurostat jelentés idején: Belgium, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Málta, Hollandia, Ausztria, Portugália, Szlovákia, Finnország, Szlovénia.)

Forrás: Eurostat

Hírek archivum