MKpartners

Marad a korábbi elszámolás a támogatott napelemekre

2021.07.07. Írta:

Megmarad a szaldóelszámolás a napelem-telepítéseknél az otthonfelújítási támogatást igénybe vevőknek - jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A támogatásból megvalósított napelemrendszerek esetében eredetileg július elsejétől megszűnt volna a jelenlegi szaldó elszámolás.

A döntés jelentőségét az adja, hogy a korábban elfogadott jogszabályok a 2021. július 1-jét követően telepített napelemes rendszerekre már olyan kereskedői és elosztói szerződést követeltek volna meg, amely nem tette volna lehetővé az éves szaldóképzést, a kormány döntése értelmében azonban július elsejétől mégsem vezetik be a bruttó elszámolást, amennyiben a gyereket nevelő családok otthonfelújítási támogatást napelemes rendszerek telepítésére veszik igénybe.
Az államtitkár hozzátette: a szerdán megjelent rendeletmódosítás alapján a családok a programban továbbra is úgy igényelhetnek az újonnan telepített napelemes rendszerekre ötvenszázalékos támogatást, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten összesíthető, annak egyenlege mértékéig sem energiadíjat, sem rendszerhasználati díjat nem szükséges fizetni.

Ezáltal a hálózat az egész évre ingyenes energiatárolási és szállítási szolgáltatást nyújt, és lehetőség van a nappali többletet éjszaka használni vagy a nyári többlettermelésből fedezni a téli áramigényt. Az éves szaldó feletti termelést az áramszolgáltató vállalkozások a fogyasztói szerződés szerinti termékáron vásárolják meg a számlaképes kistermelőtől; az ügylet évi 12 ezer kWh-ig személyijövedelemadó-mentes. Az éves szaldó feletti fogyasztásért a felhasználó a szerződése szerinti bruttó fogyasztói árat kell megfizesse.

A szaldós elszámolás július 1-jével szűnt volna meg a lakossági napelemes rendszereknél azzal, hogy akik állami támogatást vettek volna igénybe a háztáji napelem telepítéséhez, egyúttal nem szerződhettek volna ilyen konstrukcióban. Akik háztáji napelemet szerettek volna, arról is kellett volna dönteniük, hogy a beruházáshoz az állami támogatást veszik fel és bruttó elszámolással szerződnek (amelyben az áramszolgáltató kevesebbet fizet a feltöltött áramért, mint amennyit a hálózatból vételezett energiáért számláz), vagy nem veszik fel a támogatást és magasabb áron adhatják el a szolgáltatónak az áramot. A módosítással tehát, aki a beruházási támogatással él, az a szolgáltatójával a magasabb díjszabással számolhat el.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírek archivum