Pixabay

Márciustól már csak perelni lehet hatósági döntésekkel szemben

2020.01.14. Írta:

2020. március 1. napját követően indult ügyekben – főszabály szerint – már nem lehet fellebbezést előterjeszteni a döntésekkel szemben, kizárólag közigazgatási peres eljárást lehet kezdeményezni - írja az Építési Jog. A jogszabályváltozás valamennyi közigazgatási hatósági ügy, valamennyi ügyfelét érinti, kötzük az építésügyi és éptésfelügyeleti eljárásokban érintett ügyfeleket.

Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló 2019. évi CXXVII. törvény indokolásában (a T-8016. számú törvényjavaslat indokolása ide kattintva elérhető) olvashatjuk, hogy az Ákr. 2018. januári hatálybalépése óta „a legtöbb területen elenyésző - leggyakrabban 0,5 % alatti - a fellebbezéssel támadott hatósági döntések aránya, ugyanakkor a másodfokú eljárásban született határozatok 20-25%-ában is közigazgatási pert indítottak a felek”. A jogalkotói cél, hogy a hatósági eljárás megindulása/megindítása és az abban hozott anyagi jogerős bírósági döntés (vagyis a ténylegesen gyakorolható jogosultságot megállapító határozat) között a lehető legrövidebb időtartam teljen el.

Az Országgyűlés közel 80 törvényben vezette át az egyfokú hatósági eljárási modell kialakításával kapcsolatos változásokat, egyebek mellett az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.), és a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) is érintett.

Forrás és további részletek: Építési Jog

 

Hírek archivum