Mától érvényesek az új csok-rendeletek

2016.02.11. Írta:

Megjelentek a Magyar Közlönyben és a mai neptól érvényesek az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló új rendeletek.

A rendelet tartalmazza a legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetőségről, illetve a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló tudnivalókat is.

Az új rendeletek 2016.02.11-től érvényesek.
A már korábban benyújtott CSOK-igényléseknél:
• ha még nem bírálták el, akkor az új rendelet szabályait - legalábbis, ha az az igénylőre kedvezőbb,
• ha már elbírálták, akkor a 2016. február 10. napján hatályos, vagyis a régi rendelkezéseket kell alkalmazni.

A legfontosabb változások

Eltörölték a 30 milliós értékhatárt az új lakások vásárlására igényelt a 10 milliós támogatás mellé kérhető 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitel felvételénél
Kedvezőbb feltételek vonatkoznak a használt lakások támogatására:
• eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbsége, azaz országszerte egységesen 35 millió forint lesz a csok segítségével megvásárolható használt lakások maximális értéke;
a gyerekek után járó támogatás egységessé válik, a gyerekszám határozza meg a mértékét: egy gyermek esetén 600 ezer forint, kettőnél 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négynél pedig 2,75 millió forint lesz.

Új lakás vásárlása vagy építés

1. A minimális méretre vonatkozó korlát új lakóingatlan vásárlása, illetve építésekor egy és két gyerek esetén is (eddig csak a háromgyerekes támogatásnál volt ilyen megkötés):
- lakás: egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60 négyzetméter;
- ház: egy gyereknél 70, kettőnél 80, háromnál 90 négyzetméter.
A méret meghatározásánál azokat a gyerekeket is figyelembe kell venni, akik után korábban már igényeltek lakáscélú támogatást.

2. Megváltozott az új lakás fogalma is, az új rendelet ezt az alábbiak szerint határozza meg:
• a szükséges helyiségek: lakószoba, konyha, fürdőszoba és WC;
• villamosenergia-ellátást ír elő
• egyedi fűtésnek kell lennie a lakásban,
• közműves szennyvízelvezetésnek vagy szennyvíztisztító készüléknek vagy derítőnek kell lennie az ingatlanon,
• vezetékes ivóvízszolgáltatás kell, ami kiváltható ivóvíz minőségű kút telepítésével.

A tetőtér beépítésekor legalább két új, önálló albetétnek kell létrejönnie, és saját megközelítésűnek kell lennie az ingatlannak. Ez jelentheti lépcsőházon keresztüli bejárást, vagy önálló, külső bejáratot is.

3. A rendelet a közös gyerekek és a nem közös gyerekek esetén is megállapítja az igénybe vehető kedvezmény összegét. Ha a házaspár egyik fele nagyobb kedvezményre jogosult, akkor ezt az összeget kaphatják meg támogatásként. Élettársaknál viszont a közös gyermekeket csak az egyik félnél lehet beszámítani a kedvezménybe és amelyiküknél magasabb támogatás jár, azt az összeget kaphatják meg.

Egyértelmű lett a 10 milliós támogatásnál, hogy mennyi idő van a gyerekvállalásra. Akár egy, két vagy három gyermek megszületését vállaljuk, minden esetben 10 évünk lesz erre. Más esetekben egy gyermek előre vállalásakor 4, két gyermek előre vállalásakor pedig 8 év áll rendelkezésre,

Örökbefogadáskor a vállalt gyerekekre vonatkozó határidő két évvel kitolódik. Ha kifutnánk a gyerekvállalásra előírt határidőből, de közben mégis sikerül teherbe esni, akkor a határidő a gyerek megszületéséig kitolódik.

A építés, vásárlás vagy bővítés után vállalni kell, hogy a támogatást elnyerő családok és a gyermekek, akikre igényelték a támogatást 10 évig, vagy nagykorúvá válásukig életvitelszerűen a lakásban lakjanak.

4. A korábban igényelt lakástámogatást minden esetben le kell vonni a most igényelt összegből. A korábbi kedvezményeket igénybe vevők a bentlakási követelményt az újonnan vett lakásban is teljesíthetik. Ez azt jelenti, hogy aki felvette a szocpolt, az is új lakásba költözhet a CSOK-kal. Aki a korábbi gyerekvállalást nem teljesítette még, a teljesítésig nem kaphat CSOK-ot.

5. A 10 milliós támogatás eddig nem volt elérhető felsőoktatási intézményben tanulóknak, azonban mostantól már hallgatók is kérhetik a kiemelt támogatást. A közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakás után CSOK-ot.

6. Az új lakásban csak az igénylők szerezhetnek tulajdont. Eddig az érintett ingatlanban csupán legalább 50 százalékos tulajdonosnak kellett lenniük.

Eddig a CSOK-kal vett lakást szinte azonnal eladhattuk, majd másik új lakásba, vagy akár használt ingatlanba is költözhettünk. Ezt mostantól csupán öt év elteltével tehetjük meg, a támogatás összegének letétbe helyezése mellett.

Újdonság, hogy a a jelzálog-bejegyzésekre és az eladásra vonatkozó tilalom, valamint az állam saját jelzálogjoga mellett, ugyanennyi időre lakásbiztosítást kell kötni a lakásra. Ennek elvárt tartalmáról a támogatási szerződés aláírásakor tájékoztatják a CSOK-ban részesülőket.

7. Ezentúl új és használt lakásvásvárlásánál is szükség lesz a bank helyszíni szemléjére. Ezért a pénzintézet akár díjat is felszámolhat.

8. Mostantól lehetőség van külterületen vagy zárttelken is építkezni.

Ha bontott alapanyagokból építkezünk, akkor a számlakötelezettség 20 százalékkal csökken, vagyis a költségek 56 százalékáról kell számlát felmutatnunk.

További változások a használt lakások vásárlásakor, bővítésekor

Használt lakások vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK-nál a korábban régiók szerint meghatározott maximális vételárhatárokat országos szinten egységesítették. így a használt lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Kikerült a rendeletből a 350 ezer forintos négyzetméterár-maximum is.

A támogatást elbíráló hitelintézet helyszíni szemlét végezhet, hogy megállapítsa: megfelel-e a családi létszámnak és az elvárt lakáskörülményeknek az ingatlan.

A bővítés csak új lakórész létrehozásával, és a lakáskörülmények javításával együtt támogatható. Meglévő épületrész felújítására, állagjavítására továbbra sem kaphatunk pénzt.

Gyerekszámtól függően már csak a minimum alapterületet határozzák meg, amely szerint a lakás/ház hasznos alapterületének el kell érnie:
• egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
• két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
• három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
• négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

A kedvezmény összege a következő:
• egy gyermek esetén 600 ezer forint,
• két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint,
• három vagy több gyermek esetén 2 millió 200 ezer forint,
• négy vagy több gyermek estén pedig 2 millió 750 ezer forint.

Használt lakás vásárlásánál, vagy meglévő bővítésénél egy vagy két gyermek vállalását fogadják el. Egy gyermeknél a határidő 4 év, két gyermek esetén 8 év.

Banknál kell érdeklődni és igényelni

Nagyon fontos, hogy akárki is igényel CSOK-ot, az azt megítélő bank köteles teljes körűen és érthetően tájékoztatni a részletekről, feltételekről és jogokról. Ahogy az is a bank feladata, hogy ha csak hitellel együtt tudja az adott ügyfél megvásárolni a támogatott új otthont, akkor saját hatáskörben hitelképességi vizsgálatot végezzen. Vagyis aki a néhány éve a jegybank által meghatározott hitelképességi feltételeknek nem felel meg, az a kamattámogatással járó hitelre sem lesz jogosult. A jogosultság elbírálásáért a bank a CSOK összegének másfél százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhet. A hitelfelvételről és a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséről mindenki a kereskedelmi bankoknál érdeklődhet.

Forrás: csalad.hu, Pénzcentrum, napi.hu

Hírek archivum