Még mindig jó befektetés hitelből lakást vásárolni?

2022.12.19. Írta: money.hu közlemény

A korábbi évekhez képest bizonytalanabbá váló gazdasági környezet a lakás- és a hitelezési piacon is érezteti hatását, de lehetőséget is nyújthat a vevők számára. A drágulás ugyanis megtorpanni látszik, a kínálat pedig bőséges, így jobb alkupozícióba kerülnek a vásárlók. Lakáskiadás esetén a nagyvárosokban jellemzően 4-5 százalékos bruttó hozamot lehet elérni, hosszabb távon viszont a lakások felértékelődése is javítja az összképet. Bár a lakáshitel-kamatok emelkedtek, a legkedvezőbb konstrukciók esetében a bérleti díj fedezheti a törlesztőrészletet.

A korábbinál bizonytalanabbá vált idén a gazdasági környezet részben a termékek és szolgáltatások, valamint az energia árának jelentős emelkedése, továbbá növekvő hitelkamatok miatt, ez pedig a lakások és a hitelek piacán is érezhető megtorpanást okozott. Ugyanakkor a mostani helyzet lehetőséget is adhat a hosszabb távon ingatlanbefektetésben gondolkodók számára - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításából, amely bemutatja, hogy milyen hozamokkal lehet kiadni most a lakásokat, valamint azt, hogy a legkedvezőbb lakáshitelek törlesztőrészletét hogyan lehet finanszírozni a bérleti díjakból.

“Aki megfelelő anyagi háttérrel most vevőként tud megjelenni a lakáspiacon, az két ok miatt is kedvező helyzetbe kerülhet. Az eladó ingatlanok kínálata folyamatosan növekszik, emellett a vásárlók alkupozíciója jobb a korábbi évekhez képest, ugyanis a kereslet országszerte átlagosan 30-40 százalékkal visszaesett.” - emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Korponai Levente, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu vezetője pedig hozzátette: “A vásárlás akár lakáshitelből való finanszírozása is járható út, bár a kamatok emelkedtek, ám a bankok közötti verseny miatt a piaci környezet változásához képest jóval visszafogottabb mértékben. Ráadásul, ha később csökkennek a kamatok, akkor az aktuális hitelt könnyen ki lehet majd cserélni egy alacsonyabb törlesztőrészletű lakáskölcsönre. "

Az elemzés szerint Budapesten december közepén az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt, az eladásra váró lakóingatlanok átlagára pedig 58,7 millió forintot tett ki. Kerülettől függően 140-300 ezer forint között szóródtak az átlagos bérleti díjak decemberben a kínálati piacon, az eladó lakások ára 39,9-112 millió forint között alakult. A fővárosban négyzetméterenként átlagosan 5 százalékos éves bruttó hozammal lehet kiadni a lakásokat, de vannak városrészek, ahol ugyanez akár éves 6 százalékot is meghaladja. A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden 95-150 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemző, a lakóingatlanokat pedig 23,5-49 millió forintos áron kínálják eladásra a tulajdonosok. Ebből adódóan ezekben a városokban jelenleg négyzetméterenként 4-6 százalékos bruttó hozamot lehet elérni lakáskiadásból. Ezek a hozamok persze elmaradnak a korábbi években látott akár 6-7 százalékos szinttől, de hosszabb távon alternatívát jelenthetnek. Évtizedes távlatban - a bizonytalan, változékony környezet elmúltával - felerősödhet a kereslet a piacon. Ezzel párhuzamosan a lakások várható felértékelődésére lehet számítani. Ráadásul az albérletpiacon mutatkozó stabil kereslet miatt összességében továbbra is jó befektetésnek számít az ingatlan.

A megfelelő anyagi helyzettel rendelkezőknek az ingatlan.com oldalain elérhető Hitelintéző nyújthat segítséget a finanszírozási lehetőségek felmérésében. A szolgáltatás ugyanis megmutatja a kiszemelt lakóingatlan finanszírozásához szükséges optimális megoldást. Korponai Levente szerint mindenkinek, így a befektetési céllal részben lakáshitelből ingatlant vásárlóknak is érdemes használniuk, és vásárlás előtt alaposan megnézni a bankok kínálatát, ugyanis a különbségek nagyon jelentősek. December közepén például a végig fix törlesztésű, 15 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáshitelek közül a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés 130 ezer forint körüli összeget jelentene, míg a drágább konstrukciók esetében 150-160 ezer forintos kiadásról lenne szó a money.hu lakáshitel kalkulátora alapján. Ha pedig a megvásárolni tervezett lakást az érintettek kiadják, akkor a mostani bérleti díjakat nézve sok nagyvárosban a teljes törlesztőrészletet, de legalábbis nagy részét fedezheti a bérleti díj, közben pedig az ingatlanok évtizedes távlatban várható felértékelődése is jelentősen javíthatja az összképet.

Forrás: money.hu

Hírek archivum