Pixabay

Megnőhet a kereslet a nyaralók iránt

2020.05.24. Írta:

Várható, hogy a járványhelyzet miatt többen keresnek majd saját vagy bérelhető nyaralót a külföldi utazások, de akár a hazai tömegszálláshelyek felkeresése helyett. Ráadásul a kínálat is jóval szélesebb, a bérleti díjak pedig alacsonyabbak, mint korábban.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója a Pénzcentrumnak elmondta, nőhet a nyaralók iránti igény, mivel sokan, akik eredetileg külföldre tervezték a nyaralást, végül különböző okokból kifolyólag inkább belföldön töltik majd a szabadságukat.

A gazdasági válságban sokak nem is engedhetik meg maguknak majd a több hetes nyaralást, így az ő esetükben az erre fordított napok száma is csökkenthet - mondta a szakértő, hozzátéve, jól érezhetően elmarad a tavalyitól a kiadó nyaralókról szóló hirdetések száma, az általában márciusban élénkülő piac ebben a hónapban, tehát májusban indul be.

"A kisszálláshely-kiadók jellemzően úgy gondolják, hogy a tömegeket vonzó úticélokat elkerülik majd a turisták, inkább a magán szálláshelyek iránt érdeklődnek szállodai minőséget keresve, így a rövid távra kiadó lakáshotelek, apartmanok kihasználtsága idővel nőhet - jegyezte meg Katona Tamás. Elmondta, az értékesebb nyaralók bérbeadóinak egy része alapvetően csak hosszabb távban gondolkodik, ők csak a nyári hónapokra nem is adják bérbe a nyaralóikat, inkább 1 évre szóló bérleti szerződés a jellemző.

"A kiadó nyaralók száma évről évre növekszik, idén májusban már több 500 kiadó lakóingatlan található a nyaraló övezetekben, míg egy évvel ezelőtt csupán 297 kiadó lakást, házat és nyaralót tartalmazott a kínálat. Ez több mint 40 százalékos növekedésnek felel meg - mondta a Pénzcentrumnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, már nem csak nyaralókat kínálnak kiadásra az üdülőövezetekben, hanem lakásokat, házakat is.

A nyaraló-kínálat bővülése elsősorban a balatoni régióban tapasztalható befektetői aktivitás növekedésének köszönhető, illetve annak, hogy rengeteg új lakás épült kifejezetten befektetőket célozva ezekben a régiókban. Növekedési potenciál viszont továbbra is van, hiszen például amíg az eladó nyaralóhirdetésből a Balatonnál több mint 11 400 darab van, addig kiadóból "mindössze" 330 található. A kínálati listát toronymagasan vezeti a magyar tenger, hiszen például a Velencei-tónál alig több mint 20 darab nyaralót kínálnak bérbeadásra.

Balogh László elmondta, a tavalyi évhez képest csökkentek a bérleti díjak: a Balatonnál a kiadó nyaralók átlagos havi bérleti díja az északi parton 230 ezer forint, a déli parton pedig 180 ezer forint.

Forrás: Pénzcentrum

Hírek archivum