Megszüntetik a Nemzeti Eszközkezelőt

2020.05.27. Írta:

A Kormány benyújtotta a törvényjavaslatot a Nemzeti Eszközkezelő működését szabályozó törvény hatályon kívül helyezéséről. A megmaradt lakásbérleti szerződések kezelését pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látná el - írja a Portfolio.

Teljesítette a célját a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-ről (NET) – azt, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen –, ezért egy kedden benyújtott törvénytervezet javaslatot tesz a róla szóló törvény hatályon kívül helyezésére - áll a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea sajtó és kommunikációs főosztálya által kiadott közleményben.

A NET Zrt.-t 2011-ben jött létre azért, hogy segítséget nyújtson a szociálisan legrászorultabb hiteladósoknak, s a közlemény szerint a Nemzeti Eszközkezelő Program segítségével nagyjából 155 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozásától, hogy továbbra is az otthonában maradhatott. A bérlők többségének helyzete stabilizálódott, így az érintettek 2019-ben lehetőséget kaptak arra, hogy újból tulajdonosaivá váljanak korábbi otthonuknak.

Tízből kilenc, korábban bajba jutott devizahiteles visszavásárolta az otthonát, így közel 28 ezer család lakhatására vonatkozóan biztosított megnyugtató és végleges megoldást.

A visszavásárlások miatt a NET Zrt. ingatlanportfoliója jelentősen csökkent, a feladata átalakult, ezért a hatékony állami vagyongazdálkodás szempontjait figyelembe véve időszerűvé vált a társaság működésének felülvizsgálata. Ennek eredményeként született meg a törvénytervezet a megszüntetéséről.

A társaság megmaradt feladatait – például a részletvétel és a fennmaradó nagyjából 4600 bérleti szerződés kezelése – a jövőben a tervek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látná el.

Forrás: Portfolio

Hírek archivum