Vége lehet a lakásépítési fellendülésnek

2017.02.01. Írta:

Még be sem indult igazán, de máris látszik a lakásépítési boom vége: ha nem születik időben döntés a lakásáfa-csökkentés 2019 utáni kiterjesztéséről, akkor befagy a telekpiac, mivel a beruházók csak azokat a projekteket indítják el, amelyek biztosan elkészülnek addigra - írja a Világgazdaság.

Új lakást ma nem eladni nehéz, hanem pontosan és jó minőségben megépíteni – jelentette ki Földi Tibor, a Futureal csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója azon a szakmai háttérbeszélgetésen, ahol a piacvezető lakásépítő cég prognózisát ismertette.

Mint rámutatott, a budapesti projektek jelentős része máris csúszásban van, nem véletlenül, ugyanis egyrészt alig van lakásépítő generálkivitelező cég, másrészt az önálló szakembercsapatokkal dolgoztató építtetők hamar szembesülnek azzal a tipikus problémával, hogy a függetlenül dolgozó alvállalkozók egymásra hárítják a hibákat, és pénzügyi vita esetén egyszerűen levonulnak a terepről, jelentős időbeli csúszást okozva az újabb kivitelezőt kereső beruházónak.

A szakemberek külföldre vándorlását megállítani hivatott építőipari béremelés, valamint az építőanyagok dragulása és az elszállt telekárak miatt eközben már most 30 százalékkal drágábban épül meg ugyanaz a lakás, mint egy éve, vagyis kedvezményes áfa híján is 620 ezer forint fölé ment az átlagos budapesti új lakások négyzetméterára. Beköltözhető lakás legfeljebb 400 lehet, bár már 12 ezer fölé nőtt a Budapesten futó fejlesztések száma a Cordia felmérése szerint, amely csak a négy lakásosnál nagyobb projekteket vizsgálta. Mindez magyarázatul szolgál az Ingatlan.com tegnap közzétett, 592 ezer forintos átlagos budapesti négyzetméteráraitól való eltérésre az új lakások esetében.

Az újlakás-építésben kínálkozó új piaci lehetőségekre sokan rámozdultak, de 4800 olyan lakásról lehet tudni, amelynek az építését nem kezdték el tavaly, és csaknem 2500 olyanról, amely az építési engedélyig sem jutott el. Az biztos, hogy 3750 lakás már nem készül el határidőre, a lefújt projektekben pedig 235 lakás megépítése hiúsul meg.

Az okok között a banki finanszírozás hiánya és a kezdő beruházókat elriasztó bonyolult építési engedélyezési eljárások egyaránt szerepelnek, nem is szólva a szűkös kivitelezői kapacitásokról. A Cordia már több félbemaradt vagy el sem kezdett projektet vásárolt, a legnagyobb volumenű egy kilenc éve félbemaradt beruházás, a 250 lakás megépítéséig jutott Sasad Resort, amelyet négy ütemben további 850 lakással és egy élményparkkal tesznek teljessé 2021-ig.

A piac sztárja továbbra is a XIII. és a XI. kerület, e városrészekben lesz a 245 beharangozott projekt keretében épülő lakások 44 százaléka. A kereslethez alkalmazkodó kínálat 53 százalékát fővárosi szinten a háromszobás és ennél nagyobb lakások alkotják. Érdekesség, hogy a XI. kerületi új lakások mindegyike erkéllyel vagy terasszal épül.

Tavaly 7065 új lakásra szerződtek a vevők, egyötödére előszerződéssel. Év végén 5100 eladó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami Földi Tibor szerint jelzi, hogy van bővülési lehetőség a piacon, ezt a kínálatot fél év alatt felszívja a piac, idén 8-9 ezer új lakás találhat gazdára. A fejlesztések túlnyomó többsége idén elindul, jövőre már aligha fognak építkezésekbe, hacsak a kormány év végéig nem dönt a lakásáfa 5 százalékos szinten tartásáról – hangsúlyozta Földi Tibor, jelezve, áfadöntés nélkül cégük sem vásárol építési telkeket már a második fél évben.

Januárban 8,7 százalékkal többen keresték fel az Ingatlan.com portált, eladó használt és új lakásokat böngészve. A portál információi szerint egy év alatt 15 százalékkal nőtt az eladó használt lakást hirdetők száma, összességében Budapesten 28 százalékkal ugrott meg a megvásárolható ingatlanok száma. Ebben az új lakások is szerepelnek, amelyek négyzetméteréért a fővárosban 592 ezer forintot, vidéken 350–398 ezer forintot kértek, a használt lakások átlagára Budapesten félmillióra emelkedett.

A Balla Ingatlanirodával egybehangzóan az Ingatlan.com elemzése is a használt lakások áremelkedési ütemének lassulását mutatta ki. Előbbi emlékeztetett arra, hogy reálértékben a használt ingatlanok ára 12 százalékkal van a 2008-as szint alatt, s körükben az idén 5 százalékkal árcsökkenés következhet be.

Forrás: Világgazdaság

Hírek archivum