Megvannak az otthonteremtési program részletszabályai

2020.12.02. Írta:

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ismertette az otthonteremtési program új elemeinek részletszabályait, amelyeket kedden megszavazott az Országgyűlés.

Januártól az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak ingatlant az 5 százalék áfát is visszaigényelhetik, a csokkal vásárolt új vagy használt ingatlanok pedig illetékmentesek lesznek.

Egy nettó 30 millió forintos ingatlan esetén az áfacsökkentés 6,5 millió, az áfa-visszaigénylés 1,5 millió, az illetékmentesség pedig további 1,2 millió forint megtakarítást jelent, vagyis több mint 9 millió forintot spórolhatnak meg a családok
– magyarázta a miniszter. Az illetéket akkor nem kell kifizetni, ha az adásvételi szerződést 2021. január elseje után kötik meg.

Az 5 százalékos adókulcs alá azok az ingatlanok esnek, amelyeknek építési engedélyét 2019 év végéig kiadták, valamint azok, amelyek műszaki átadása 2021. január elseje után történik. Utóbbira akkor is az 5 százalékos áfa érvényes, ha az adásvételi szerződést idén kötik meg, tehát az számít, hogy mikor adják át és mikor teljesítik a kifizetést.

Elmondta azt is, hogy az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erős építkezéseknél csak azok élhetnek, akik falusi csokot vesznek igénybe. Egyébként a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető.

Az áfa visszaigénylése a csok igénylésével egyidőben is benyújtható, a 2022. december végéig kiadott építési engedélyek esetén érvényes, és 2026 végéig lehet vele élni.

Forrás: MTI

Hírek archivum