Mélyponton az építőipari cégalpítások

2023.03.20. Írta: Opten

2023 januárjában 5 év óta először 13 %-kal kevesebb cég alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. A februári cégalapítások száma szezonálisan a legalacsonyabb volt az elmúlt öt évben.

Az építőipar úgy tűnt, sikeresen kijött a COVID utáni sokkhatásból, a 2021-es adatok optimizmusra adtak okot, a társas vállalkozások száma és a termelés volumene is sokat emelkedett. Azonban az egész gazdaságot érintő háború, energiaválság és ezek következményeként megjelenő magas infláció, kamatnövekedés hatása alól az építőipari szektor sem tudott kimaradni. Ugyan 3 %-os növekedést a 2022-es évre még fel tudott mutatni, de a szektorban meglévő 2022-ben átlagosan 24,5 %-os infláció is hozzájárult, hogy a december végi szerződésállomány 1,2 %-kal mérséklődött. Az építőipari termelés legnagyobb vesztesei az egyéb építmények (pl. autópálya, út, híd, alagút, vasút), amelyeknél a megkötött szerződésállomány jelentősen csökkent. A januári építőipari teljesítmény nem csak az egy évvel korábbihoz, hanem a decemberihez képest is mérsékelődött.

Az építőipari cégtrendre az elmúlt 5 évben a folyamatos cégszámnövekedés volt a jellemző. Az építőiparban bekövetkező változást jelezheti, hogy a társas vállalkozások száma 2023 januárjában stagnált, és februárban is csak kis mértékű növekedést mutatott. Az újonnan bejegyzett cégek száma több éves mélypontra zuhant januárban, és a februári adatok szezonális összehasonlításban szintén a megelőző évek legkisebb értékét adták. Az elmúlt 5 évben nem volt rá példa, mint ami 2023 januárban bekövetkezett, azaz, hogy kevesebb társas vállalkozás alakult, mint amennyi megszűnt. Az egyéni vállalkozói körben a hónap végén a szüneteltetett vállalkozók száma történelmi magasságba emelkedett februárban, meghaladta a 11 ezer főt, ami a szektorban lévő vállalkozók 13,7 %-a.

2023 januárjában az építőiparban mindösszesen 328 cégalapítás került közzétételre (az elmúlt 5 év legalacsonyabb értéke), míg februárban 474, amelyek együttes értéke szezonálisan a legalacsonyabb az elmúlt 4 évben. Februárban 398 építőipari társas vállalkozás szűnt meg, ami magasabb volt az előző hónaphoz képest, és így az elmúlt 5 hónap trendje továbbra sem változott, azaz a törlések száma folyamatosan nőtt. A társas vállalkozók számának stagnálása, a kevés cégalapítás és a nem tömeges, sőt inkább alacsony megszűnések, valamint a szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységek magas száma azt sugallja, hogy a vállalkozások a szektorban kivárnak. Várhatóan az elkövetkező fél év még sok bizonytalanságot tartogat, de a második félévre már sokkal optimistábbak az előrejelzések.

Jelenleg több mint 83,5 ezer egyéni vállalkozó működik az építőiparban, februárban ismét növekedett, ha kismértékben is a számuk, szemben a decemberi és januári trenddel. 2023 februárjában 774 építőipari egyéni vállalkozó lépett a piacra, ami lényegesen meghaladja az új társas vállalkozások számát. A társas vállalkozókhoz képest soknak tűnik az új egyéni vállalkozói szám, azonban az elmúlt 3 évben, februári összehasonlításban idén a legalacsonyabb az új belépők száma, ami teljesen szinkronban van a társas vállalkozásoknál megfigyelhető trenddel.

A társas vállalkozásoknál közzétett megszüntetésre irányuló eljárásoknál is vannak figyelmeztető jelek. Januárban 172, míg februárban 90 végelszámolási eljárás került közzétéve, ami a szezonalitási hatást is figyelembe véve magas értéknek számít, hiszen az elmúlt 5 év legmagasabb januári, (2020-at kivéve) februári értéke. Az induló kényszertörlési eljárások száma 275 volt februárban, ami közel fele az előző évi hasonló időszakinak, viszont a szezonális hatást nézve normálisnak mondható. A felszámolási eljárások száma viszont továbbra is magas, 303 lett közzétéve februárban, ami a szezonális szintnek a 3-4-szerese, azaz ez az érték sajnos tartósan magasan ragadt. Mivel a felszámolási eljárás legtöbb esetben kifizetetlen számlákkal hátrahagyott cégeket és potenciális lánctartozásokat jelent, így ez semmiképp nem jó hír az ágazat szereplői számára.

Forrás: Opten

Hírek archivum